ES NQ 期貨討論 (3)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
聽日夾爆你好友
我就自認唔係好友既 入得黎都係睇下唔同人討論學下野姐
fx 巴冷靜少少先

fed 被認為鴿咗係事實
我冇話係作出嚟
雖然你話冇人話見底
但係感覺上就係
同之前每個反彈浪一樣
唔少人因為希望見底
所以搵事實去作為支持自己見底嘅理據
簡單啲嚟講即係自我安慰
幫自己捱過呢關

我唔反對呢一點
因為你哋嘅玩法係覺得
與其出出入入time the market 倒頭來yield an uncertain return
倒不如利用compounding effect去放大sh 指數嘅return
Which is supported by extensive back testing
過程中總會有occasions好難捱
自然要搵希望

我只係想引用你哋嘅睇法
去講某啲支持睇牛然後操作嘅人

事實上作為long-term portfolio
其實我支持揸tqqq或者tqqqtmf甚至你講話sco甚至你話short sqqq uco 去食埋decay
我亦都打算喺我心目中嘅見底位分注入返tqqq長揸

但係我自己綜合返各樣嘢
我覺得未見底嘅機會大過見咗
我寧願take risk 儲多啲股數
萬一我錯咗咁點?
一嚟我依家嘅股數有足夠嘅buffer 畀我跑贏月供嘅股數
二嚟
我自己有個desired retirement age
過咗嗰個年紀
其實遲一兩年退休我都冇所謂
我贊成呀
知道自己睇緊乜都睇幾遠去做番相應操作
就算見到加息見頂都講緊2024既事 而家開心真係太早
何況當下就算唔睇ta都會覺得國際局勢好唔穩定

不解釋

佢個張圖,前面d走勢無一忽岩
有金融機構爆煲cds狂升,停左QE,高利率頂到樓市死一死無人敢接mbs,息差擴闊逼到英日歐一係recession大冧,一係沽美債捍衛國內流動性,進一步推高美債yield.

有08年味
夾淡時間到了
傻熊
要計下彈幾耐
感覺而家好多熊軍頂唔順平左倉,
加上老散驚執輸追貨,
所以呢兩日都大彈,
其實正常睇個市仲有得跌好合理,
但咁夾法好多人都真係會頂唔順
11000先沽 咁抵佢哋輸
唔止輸錢,亦有止賺既,
呢度好多巴打都幾注淡係手,
見唔對路都止賺左d平倉,
呢d都會推高返個市。
今次已經係第3次熊彈,依然都係穿前底。
照理上牛軍既購買力消耗左更多,反彈力度更加細

但係睇番08年長勢,第一彈細,第二彈大,第三彈超細,同今年兩次反彈一樣。 如果第三次都係超細,咁計番都8%,即係nq11800,es3850就停,overshoot多少少,係nq 12200, es 3920大阻力前就停,到浪頂大概要4-5星期,岩岩好月線出樣細陽燭。

跟劇本既話,呢個月撚到你懷疑人生
又嚟好淡互屌
正常呢d位都唔會開沽住,4100沽落黎後氣都無回過

上番3900我就試沽
主要睇AAPL TSLA MSFT 造化
Long 贏面大少少
今個月出ER
三揀一買升
MSFT 贏面大啲
10月傳統大波動向下市
驚WHAT該買升要買升 該買跌就買跌 唔買指數就買商品買油買糧食
埋藏傻熊
升撚到牛3咁
牙肯做乜改名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞