歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (160) 好日唔留言就中左伏

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
用tenga呀嘛
係呀,係TS-13
但係TS-13唔係油性咩?
我聽講如果底個層係水性,就算乾左都唔可以喺上面噴油性,否則會溶咗層水性油。
定係我理解錯?
新手問下
點解噴完油滲線 會化做一達達
用X20都好難清 同埋大力會連底灰都擦埋
係咪應該滲咗線先噴
你噴完消光跟住滲線
次序錯左
噴邊隻油
未噴消光
底灰(MODO)>上色(MODO&FINISHER)>滲線
係咪d 滲線液一滴落去就好似比d 油吸左咁?

恭喜你,你個面層油噴得太厚了

經驗+1

下次噴油唔好硬夾追色,慢慢一層一層咁疊上去就無問題
TS-13 即係Laquer力架
理論上薄噴响水性漆上面唔會溶, 一次噴太多唔敢包
但係噴响琺瑯漆上面就應該即溶
喱啲主流作品總會有人忍唔著「上綱上線」
唔咁樣點拋書包, 點搏出位
我自己都成日告誡自己唔係好俾心機嘅嘢就唔好咁多咀
即係好似我自己鍾意睇歷史書咁計
我盡量唔會同啲有修歷史, 追開阿cheap啲片就以為自己識好多歷史, 喱兩邊極端嘅朋友討論我睇過嘅內容
喱個係我近期最有效迴避壓力嘅方法
而且任何Hobby都適用, 睇動畫, 睇戲, 畫嘢, 砌模型乜都得
因為事實上有好多人用「獨樂樂不如眾樂樂」、「多啲討論=多啲交流」做借口攞你嚟精神發洩

鐘錶放大鏡睇推刀電話影唔清
下面把0.1操得多同用錯死力掘得多真係變咗型
輕量修修佢用3M/ 雙星#4000-#8000 lapping film配acrylic 板/玻璃效果唔錯
不過鈍得好勁/粗幼變得緊要嘅就買過把算,攞把卡尺度住嚟執幾粒鐘眼都盲,人工同醫藥費都喺返度
我睇高達(機人番)就係唔想睇到LGBT
要LGBT我係Netflix 求其開套片睇都得啦

當人地砌RG Nu 果陣,我仲清緊十幾年前買既MG Nu ver Ka
大魔巴
我寧願睇呢d弱智橋好過睇魔劍吉爆主角團
推薦Gaia油 更新
咁想唔想睇開外掛主角屌人開外掛莫名其妙做左世界第一仲搞到第二部個主角生不如死
呢套咩黎唔記得左
build diver?
哦屌個仆街大陸仔 我直頭SKIP撚左冇睇
咁要比魔劍都真係好過呢套
TOYC風靈賣90蚊 唔比人炒
謝謝你
想問下點為止一層一層
通常都係㩒實噴槍然後慢慢轉件 來回噴補到上色為止
定其實要等佢乾第一浸再上二,三浸
1300yen
貴過孤仔都係炒價
我好似都試過咁, 噴完油上唔到雙星墨線.
我仲以為係gaia星光銀有D一粒粒搞到d墨散晒tim
睇咩油,你呢個問題多數都係D淺色(應該好大機會係白色)
因為落零件(特別係灰)上面唔明顯,所以好下意識開大個噴對住件野係咁噴,最後就會起砂
呢D時候就要噴一層先,顏色唔會包滿,等幾分鐘再噴,重覆幾次就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞