歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (160) 好日唔留言就中左伏

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
B社方向應該擺左係素組完成度上邊啦
我哋呢班噴油打磨撚
砌一盒模型用嘅時間係素組5到10倍
咁你話b社係素組撚身上搵得錢多定係噴油撚身上?
唔係個個噴油撚都有個倉可以山積嫁

所以如果你係針對呢一點 我覺得B社 呢世都唔會改

btw 你哋成日讚其他模型廠 其實有冇話講緊邊間廠?
我近年買MODEROID or 壽屋(非囡囡)
伏到仆街啵 屌佢隻MODEROID魔動王做夾口無縫做到我爆曬粗 買左地風地 砌到第2隻已經放棄
我覺得模型應該係付出越多時間出黎既作品就越靚,越有成功感

而唔係將模型不斷簡單化、人人啪出黎成品都一樣樣

bandai 最近既模型比人感覺只係將大媽既工作轉達左去消費者手上

自問有難度就越過癮

所以點解我一直咁撚憎個數碼暴龍系列
咪又係去返hardcore先係gamer既道理
輕有輕玩 重有重玩
企唔穩真心敗筆
新個隻跟TV版腳仲粗喎好似
噴油嘅話冇咩用
ver ka下半身還ok, 上半身真係好唔掂,塊面又長,胸又平,腰又粗又直,點解咁嘅設計都可以pass
其實個蓋個色係base on 白件噴出黎個效果黎
上個post有位JosephLam巴打問速乾膠無縫
https://lih.kg/yeLGBCX,因為爆左post我就回唔到果位巴打了。
其實我寫左篇文講速乾膠無縫,希望你睇到然後解答到你啦
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E7%84%A1%E7%B8%AB%E7%9B%B8%E9%97%9C/%E9%80%9F%E4%B9%BE%E8%86%A0%E7%84%A1%E7%B8%AB?authuser=0
嘈交要自貼嘆息之牆
我上個po都有講
GSC啲景品係
啲模型就
自己溝啦,我樽灰色已經溝到答唔到你係由咩組成,果轉想深就加幾滴深灰,想淺D就加幾野白色/淺灰,就黎好似人地D鎮店滷水汁咁
拿,你可以話期望管理問題,
b社成日都話自己完成度幾好幾好,其實冇人去挑戰佢架。
但係佢個情況係好似賣緊電動車,所有黑科技於一身,
但係個除左司機位個玻璃窗係電動,其他既要用手搖佢落黎咁。
你緊係可以話我都唔開窗所以冇問題/司機位有電窗所以冇問題
不過係咪就合符所有人既期待既,就真係唔知了

其他廠,如你講既gsc壽屋,佢最少唔呃你話自己世界第一先最少你冇期待冇失望。

你覺得佢做得唔好例如射出成型唔夠做或者模開得差,就係b社點解超越左其他廠既原因,射出技術超越左十年至廿年既水平真係不為過既。(你拎十年廿年前b社既模出黎,應該同現在既gsc一樣屌鬼既)
諗起爛袋
呢度次次Bandai出新野又大戰
Mgex突自果陣已經咁
到底做咩咁多怨氣
好同意輕有輕玩 重有重玩
居然簡單化都係錯
香港地個個有時間慢慢整咩
素組都靚就愈吸引人買
先維持到繼續有新產品

你想證明自己叻嘅 勁過素組派嘅
出得幾簡單 你都可以改到與別不同啦
有加深刻線都另一個層次
係要再勁大把發揮空間
明明愈多人玩模型係好事
要玩得複雜有難度有好多方向
點解硬要係模型本身嘅難度入手
改比例 加detail 加燈 僭建
大把方法 大把發揮空間
痴線幾多年前
隻隻都ims 五星物語咁
我諗少左7成人玩模型
我覺得如果佢素組效果又好,why not?
近2500YEN
4,290円
BB戰士?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞