加拿大生存實錄(兩個月)

628 回覆
620 Like 56 Dislike
冇人話你曬命
但係你收收埋埋好撚on9
香港大把人做it
可能好多都想移民
或者好多都好似你咁 轉行得1-2年exp
都想知到底呢個background 可以係加拿大搵幾錢

呢個地方 要自己租屋 都佔好大支出
我有frd owp 搵緊83k /year 都話自己唔夠錢洗
我自己搵53/k 就覺得要就住洗 但未至於好辛苦
每個人對夠食夠住定義都唔同

而經濟呢個因素係大部份人選擇移唔移民既原因
但咁多個comment 你都完全迴避咗呢個問題
連range 都唔講
講咗市價
市價幾多上levels.fyi好似咁串,睇下一年經/fg幾多
有錢讀就會行stream A啦
不過嗰啲學費我都未睇幾錢
果d好似3個月讀完
本身owp好似唔可以讀太長既course
年薪83k 交租養車日常開支加加埋埋真係月月清,呢個係事實
你答咗人啦
唔想講但佢地係咁問
算啦
睇下響咩地區生活
真心唔明點解唔直直接講幾多人工
講真it咩位咩經好高透明度
但佢係都要成個女人咁唔答唔答
講到好似好高驚曬命咁
最好笑係
我上完個個level.fyi睇
developer 1年exp. 個range 已經係講緊80-140k
當中間110k
然後話呢到生存唔難
其實冇乜說服力亦都唔係夠食夠著夠住咁簡單

但如果1年exp 就可以有呢個range
咁其實變相可以鼓勵多啲香港人想移民既 不如認認真真做IT轉行
起碼黎到搵100K 既話 生活真係唔因難
上面已經有人話係曬命
諗著分享下叫大家唔好放棄姐,決定過黎就唔好睇錢做人
1年經想搵100K,未免太大想頭
你唔好畀錯誤期望就真
望下啲job ad先再講啦

https://ca.indeed.com/m/jobs?q=developer&l=Toronto%2C%20ON
你直接講無人會話你曬命
一開波就成個女人咁唔講唔講
跟住比人問就唔答
比人屌囉
我唔識佢但佢都知我連登名
level果邊就first tier級數嚟
係入到咪拎呢個數
所以咪叫樓主講囉
下下要我做research 不如唔好係forum 開post啦
就係上完樓主個網見到1yr exp 50k又有90k都有150k都有
咁跟住呢
你d相擺到咁都預左比人知你真身架啦大佬
你要隱身就唔該del acc重開啦
佢話好多人知佢連登名嘛
驚比人話曬命嘛
揾7萬幾8萬一年都叫生存
你叫揾緊min pay果班點樣
咁都唔叫曬
其實識我應該都知道曬
幫樓主幻想吓比前同事 朋友見到人工有咩反應
高人工
:「哇 乜你咁勁既 幾時養我? 請食飯啦,請唔請工人?」
低人工
:「乜你咁撚廢架,過加拿大仲搵少咗,好心返香港啦,地底泥」

打完出黎我都唔知點解要驚
開個post講下野都咁高要求,唔講以為樓主欠咗你啲咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞