加拿大生存實錄(兩個月)

628 回覆
620 Like 56 Dislike
屌那星 我CS出身仲有2年exp都冇呢個價
邊度返工先?
如果純做SWE 香港反而先易到天花板
加拿大可以上到300k
扣埋稅同香港搵10萬一個月差唔多
樓豬pin
講得好,pin
我淨係唔講人工,其他都有答晒
咩post都係變咗加拿大it揾幾多錢
都唔知堅定流
就係唔想咁
香港人太睇重數字
但其實呢邊唔係咁多人睇
真係想搵錢落美國
神嘅仔仔女女佢一定會幫手樓主加油記得搵個local教會常常返
搵緊
樓主:純曬命你問我唔答 問咁多係咪想搶工做
真係去小紅書睇大陸人分享仲好過,人地真係真心share所有野,面試題目,offer有幾錢全部講哂
香港人依方面真係唔知咩野心態
咪講咗點搵工
係唔答人工姐
你就on 撚9 啦
frd 都唔講人工 你確定你當人地係frd?
咁咪share 吓你點樣好彩
幫人搵 教人轉行做it 囉
你都係好彩搵group 有人幫你執cv
你先搵到依家呢個數
撚知你developer 加拿大市價幾多咩
exp 唔同 skills唔同 個range 已經好大啦
冇睇過小紅書
但印度人 支那人去外國生活 工作
係會勁open share 晒自己拎到份工既經驗
由點practice, interview 題目,拎咩offer
人地係想多啲自己同種族既人都成功拎到工作
都多啲自己既人黎到

但香港人就on99乜都收收埋埋
點in 唔講 咩題目唔講 幾錢offer 唔講
唔好話係加拿大
香港本地都係咁 見mt gt 個啲
或者之前政府工都永遠唔會有人share 自己面試既題目係乜

依家黎咗多倫多5個月
香港啲同行 同學都問我幾錢人工
我都照直答 唔撚知有乜問題
文商科畢業過去可以點生存
我想做藍領, 係有技術個種, 但冇乜頭緒
唔會主動講啦,佢地問起咪講,但佢地會睇連登
我都有講,響香港本身拎一年經轉咗行先過黎
好大個range ,因為唔同地區都差好遠,所以唔明咁執著個數做咩
無人問點in咩題目,個個淨係focus人工
我上面都有答咗個format係點
大陸有小紅書,成個interview process, 甚至教埋你點出counter offer,條team做落係點都share哂,依方面真係香港人唔會囉
同問有冇咩印度人用既forum介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞