加拿大生存實錄(兩個月)

628 回覆
620 Like 56 Dislike
IT自學?
我20 畢業
跟住中間仲有買TQQQ先儲到
我pt master,返著工讀
樓主冇欠我
但如果我係IT谷個谷主既話
我會同樓主講
市面大把resume 參考 自己上網搵
我唔知個谷主幫你執resume係咪要收錢 如果要收錢當我冇講過

用返樓主基督徒既角度去講
Corinthians 9:6-8
Remember this: Whoever sows sparingly will also reap sparingly, and whoever sows generously will also reap generously. Each of you should give what you have decided in your heart to give, not reluctantly or under compulsion, for God loves a cheerful giver. And God is able to bless you abundantly, so that in all things at all times, having all that you need, you will abound in every good work.

不過anyway 我自己唔係做IT
只係上間公司做過web development PM既角色
所以都有啲興趣想轉行
呢邊做pm仲好
如果有人私底下搵我,問我點搵工或者specific啲我會好樂意幫手,甚至做mock interview(如果你睇得起我)
但都係嗰句,連登太多人睇,同埋你唔知佢咩人
費事搞到通晒天咁
學左幾耐?點學?
好彩你take咗profit
都唔係咁易
語言問題已經係一大障礙
當年做code monkey(alb 個到), 都係租間房住同自己煮,樓主明顯打風流工
咁我欣賞你咁做
事關我都想幫呢邊香港it人可以快d熟悉呢邊搵工方法
跟住搞掂第一份local exp 嘅工
都未必既 本身自己住緊sharehouse 1房750
但係個frd都黎tonroto 想一齊住
兩人1+1/2房 都差唔多2600-2800
好撚貴呀
你咪撚咁小人之心度君子之腹 人地開得group都係想交流幫人
叫人睇resume比意見好正常唔算係伸手 特別係每個地區都有自己作風搵當地人改好正常 就算你去reddit cscareerquestionsCAD班鬼佬都好願意幫你睇睇 如果有學校更可以叫career advisor幫你睇 收乜鳩錢
返住工學
嗰陣時 pick up VUE用咗一個月多少少
跟住自己慢慢補返啲嘢,data structure algo呢d,睇咗下 system design,但係返緊工冇咩時間,用咗大約半年左右
跟住過到嚟就開始做Leetcode
大排印度人嚟到做pm/ba
英文又差又鳩做 咪一樣做到
香港人已經算醒目
我老細係呢邊local
都好欣賞香港人嘅話頭醒尾

呢個都好好彩,21年聖誕走咗大半
二十年前搵五皮都要就住洗,佢跟本有家底
買衫過到黎大把選擇啦
你買D -30度既就差唔多
舊年都有半個月-30同埋多倫多大風到ON9
多謝你先
因為呢邊有第一份工,個心會定好多,我自己都經歷過
同埋之後轉工會易啲
再講,呢邊遇到好多貴人,如果能力可以,將呢份愛傳承下去都好
緊係貴啦,而且好多野(上網、電視…)變自己比
兩個人,搵兩房
係,但係我嗰陣時我都有讀幾個CS course
FYP都係做自動化玩AI
跟住仲有一兩個project仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞