加拿大生存實錄(兩個月)

628 回覆
620 Like 56 Dislike
唔想俾人知有咩問題,人到外國就唔好咁judgy乜都屌一餐啦
我上連燈
一率當所有人吹水唔抹嘴
有圖都唔一定係真相
樓主如有想鼓勵人過嚟無問題
但唔該諗清諗楚個重點先
你有得咁爽周圍去
因為你好好彩搵到工
大撚把owp過到嚟做緊西工死忍緊
租貴 稅貴 生活開支都好貴
跟住pr完又要諗點樣進修改善到生活

我明樓主你仲係honeymoon 期
但唔好成條女人咁開post
樓主本意係想分享「點解係加拿大生存都唔係咁難」
而出發前了解當地人工幾多,係好多人其中一個考慮嘅點黎
唔想比人知自己人工應該得香港人先咁on9
我了解到果行人工咩range 起碼過到去唔洗比人壓價
但而家樓主連咩range 都唔講淨係叫人自己搵
咁其實冇必要出post啦
我所有野都可以自己搵添
你ok咪得
我唔想煩姐
真係得香港人咁驚比人搵幾多
講真我夠撈it係呢邊都好open比人知搵緊幾多
有人問到一定答
我早排未搵到工都周圍去
或者返工忙/冬天凍撚死就會潛水
曬咩命
撈it就係行緊條唔係一般人嘅track架啦
樓主係就係柒啲㗎啦,其實答闊啲60-100K都得,但IT真係算係訊息最透明嗰行,差樓主一個data point 都冇影響。調翻轉講如果想做IT連呢啲資料都搵唔到咁就算啦
同埋如果個個人過到嚟,以為一定搵到高人工福利好
到時害死人都唔知點賠俾佢
咁你有本錢咪得
就正如你轉左行做dev
但都去讀返你major嘅master
咁嘅決定你都做得出就知你有本錢有貨啦
你都ON撚9
去外國食空氣? 唔問人工問咩
唔係我judgy 而係最基本應該要提及既野都冇
做大統華搵min. pay啲人都可以夠食夠住架喎
視乎要咩生活質素

樓主講左 帶30萬 1年EXP 搵到IT工 住CONDO $2700 (唔知係咪一個人)
佢既咁生活質素 搵幾多先叫夠食夠著夠住?
咁既情況 唔問人工仲可以問咩
樓主本身家底都唔差啦
30萬 mech master
基層畢業大學生做左年幾兩年野
邊有咁多錢
支持樓主

我過多年都去
屌你咩 匿名都受傷?話你曬命 你咪話返條友垃圾冇得曬命囉 觀點與角度啫
兩個人住
因為讀咗一年,先決定轉行
走果時帶咗40萬
儲咗好耐
人地講市價咪夠
係咁逼人講幾錢做乜鳩
一嚟連登多人mon就公認
二嚟人地唔想講咁detail咪畀返少少專重

你可以選擇講,開宗明義講
人地都可以選擇保留少少私隱

講到開個post就要搵晒料畀你,
好似有道義答你所有問題
你問完人地唔想答咪自己搵資料囉

又要串柒柒 chur人
唔講以為你係稅局定樓主欠你幾百萬
點解
咁你就講清楚係讀完master先轉行做dev啦
你講到咁好易比人誤會呀大佬
好明顯有家底啦
一grad再讀個master
跟住轉行做dev比盡咪25k 一個月
一年先得300k
講緊儲100%
我係讀到一半,決定轉
所以其實某程度上都係嘥咗
但係我自己論文,就揀返差唔多嘅題目
所以都叫 interview吹到少少乜嘢持續學習嗰啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞