加拿大生存實錄(兩個月)

628 回覆
620 Like 56 Dislike
屌無save唔小心無曬,由頭打過
Tldr:未死,搵到工,唔知冬天會唔會凍死,煩緊搵樓同學Java
買完羽絨,搭緊鐵無上網,順手出個搵工post
(岩岩買完north face,sales話夠頂-15度,有無人知夠唔夠頂冬天)
都係果句,小弟我中文差,過咗黎唔知係咪仲用少咗中文,俾friend話我詞不達意,如果有唔明響下面問我會逐個睇同覆(如果有野問)

我係之前飛多倫多有感樓主,詳情可以睇返呢個 post
今日飛多倫多有感
https://lih.kg/3095864

中covid篇
黎到頭一兩日中咗covid,咩胃口都無,但香港又無帶快測過黎,去到day 4先去shoppers 驗PCR(一間大型連鎖藥房,但咩都有),去到day 10先知中咗,但都好返7788,最好笑係無人理你係咪中,同Airbnb rmmate講,佢地都唔介意

搵樓篇
最近開始睇樓,個人想租返yonge and finch果頭condo,兩房有窗,2700 左右,11 月頭至中起租。d價錢對比起9月頭果時明顯feel到點落緊。試過出幾次offer,但都俾人加價+一次過俾一年租搶咗(好似都係香港人黎,可唔可以唔好做爛市)有無好盤可以推介

搵工篇
講一講我background 先,識我求下唔好爆
小弟本身mechanical engineering grad,跟著做咗幾個月頂唔順construction呢行同埋興趣,轉咗去IT,響startup做咗一年多小小,讀埋個mech master就過咗黎加拿大

未執cv前鳩send,收到interview,去咗in,話我咩都唔識,開17蚊個鐘俾我,即刻reject咗。宜家諗返或者佢想呃d拎個title行EE果啲人

跟著之後搵咗IT加香任我行group主幫手執執份cv(想響度多謝佢),send咗個半月,大大細細都有in過,好似Amazon(hiring freeze),銀行,中型ngo,startup都見過。我覺得呢邊搵工唔似香港,呢邊要講埋自己有咩soft skills 可以transfer到。好似如果你想話自己data driven,人地問你點解決conflict果時就話用data同埋worked example去說服人之類

好好彩,多謝神(小弟係基督徒勿屌),遇到個好hr同好teamlead ,本身我鳩報啲工,寫明有5-7 年經既support,報完個hr同我講有developer位空,但係internal opening黎,有無興趣,跟著打死都話有就去咗in。in完個team lead本身都係轉行過黎,又係同一科mech,問我識唔識Java,我話唔識佢問我肯唔肯學,跟著考咗情景題,oop ,sql 同埋 basic野就請咗(邊個GitHub repo 學Java spring好)

呢邊見工有樣好,唔會問你上一份人工幾多,會直接問expected salary,我果時唔識問返佢你地有幾多budget,跟著高過曬我之前見果d,佢仲問我o5ok

PS: 岩岩收多間startup offer

煮食篇
小弟自己一個住,諗唔到食咩所以通常一煲過,又無電飯煲,煮唔到肉餅果d。多數意粉+一塊扒+小小菜咁,有咩一鍋過早餐好介紹

日常生活篇
小弟平日就睇下system design同埋操下Leetcode
星期六日就去玩,以下係一d相

耶撚
祝你萬事順利
離開香港是好事
有乜困難,但唔好諗住回頭
克服困難
internal opening 都撞到樓主真心好彩
同好多人想法相反,加拿大搵工人事反而好緊要,好多工係搭上搭咁搵,搭到呢D死都要捉實,就咁睇廣告有排你等
搵到工好多生活上野會順好多,有credit history有納稅紀錄連帶好多野易搞好多
我都覺得好彩
或者真係有神幫手
岩岩睇返個post有成100人報咗
自己一個去?租咁貴既?
兩房夾租
有但一份都無回音
有無搵梁燕城幫手?
恭喜可以離開地獄鬼國。多唔多支那人?
寫同唔同team 合作achieve 咗咩
都幾多
幫推
Java 唔係JavaScript
Yes,interview問問題都係暗示咁答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞