『歸家post』BNO VISA 申請資訊 (34) 睇名––Goodbye Queen Elizabeth II

1001 回覆
17 Like 0 Dislike
啲人讀緊已經收到offer
唔係咁點樣 你可以等嘅我唔會阻止你
咁我都有同學年頭已經攞左Amazon offer
amazon直接sponsor佢work visa
at least等到process緊個visa先
問起都有個application number噏得出
請問,如果而家申請,
但係寫預計到達日期係下年五月,
咁 5+1 既年期係由批左嗰刻計,
定係由下年五月先計?
諗下諗下,ILR要住夠5年先可以申請,而bno visa 只係得5年
完咗bno visa果啲日數/月數係唔係要續多30個月visa先可以繼續做嘢
之前有無人討論過呢個問題
你有冇上網check過ILR最早可以幾時申請?
When to apply
You must have been physically present in the UK exactly 5 years before the Home Office receives your application.
https://www.gov.uk/apply-citizenship-indefinite-leave-to-remain
呢個係citizenship喎 係for你ILR滿一年之後先申請
ILR可以喺BNO完之前28日開始申請定
等ILR結果嘅時候可以照常做嘢 唔駛續BNO visa
我睇錯嘢
但28日係點嚟,我都係搵唔到,介唔介意提供原文soruce
還是係其他移民path一貫拎ILR嘅做法
係喎,唔該巴打
其他path都係咁 相信BNO都唔例外
係英國申請extended visa
TB test 需唔需再提供?
Update: 剛收email, 用6日時間批咗全家
想問有冇巴打知點樣續BNO Visa定係仲未有消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞