FY23 Big4 人工交流區

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
通常audit都會羨慕consulting, 係其中一個exit opportunities

入得big4嘅自己知自己咩事 仲要踩其他行業去抬高自己? 諗下都知冇可能啦

放六點嘅consultant, 我都想搵. 癲起上嚟可以365 peak 跑得慢又驚冇得一年一升
講exit opportunities, audit一定闊好多
"係人都知audit 多勞多得"

睇完都唔知好嬲定好笑 等我仲咁認真覆
not mutually exculsive
多勞只會更多勞
躺平佛系都會得到你想要既野
K記已贏
明白 唔該哂ching
其實點解要加密
以我所知呢間嘢個個都唔同人工
傻仔淨係識針住一句嚟講
講緊個工作性質
對比consulting,Audit 要賣多啲時間

其他point 你唔反駁?
睇正負評知咩事啦
繼續井底之蛙,踩consulting 活係你世界囉
咩事
你自己前幾頁留過咩言自己知啦
前言不搭後語
又話audit 羨慕Consulting
但又話audit exit opportunity 闊好多
笑死你咩年代嘅人?
Consulting 咁多唔同嘅teams 你肯定你句野係啱?

睇你9成9終於等到夜晚放工覆我
唔好意思就算唔係on bench
Consultant (working level) 都只係睇最多一至兩隻projects 咋喎
而且放6點,同你收嘅人工都係差唔多
唔信可以唔使咁井底,問下你間firm嘅consultant 先
audit一年賣3-6個月 放三四點
consulting一年賣9+個月 一半時間放10-12 少於四分一放兩點

只計工作時數除時打個和

事實係 太多人對consulting有太多幻想

consulting一年一升唔係必然 又要驚跑得慢 於是咩幾個project/bd

為咗唔想ot或者錢入consulting一定後悔
或者有啲人真係好鍾意做pmo嘅, 嗰啲另計
其實consulting /= pmo
Deals就真係要audit refer客
Consulting未必
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞