FY23 Big4 人工交流區

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
唔係話條Team唔勁
係講緊如果條Team真係咁勁點解要係Big Four做?
某程度上都係想攞Big Four個名吸客令到個客心甘情願俾錢你地去provide service
識啲frd係big4做 正常大學生水平囉 當然同mbb個啲無得比啦
做個拎high pay 嘅hea鳩會唔會好啲
Consulting掂得audit客㗎咩做得audit客就唔可以provide consulting service㗎啦喎
我做consulting真係未見過用audit黎吸引客
我淨係成日聽係audit客唔做得生意,proposal都唔洗交
真係未聽過要去搵audit客
升唔到想轉其他big4
如果Interview 比人q做乜升唔到點答好
Senior / m ?
咁你點解升唔到
錯過左時機 應該一早見定 佢地唔會知你升唔到
你咩grade升唔到先
事先冇人同你講聲咩
你升唔到大grade定細grade先
細grade可以玩文字藝術嘅

但其實行頭好細 佢未必問但遲早background check一定會知
可以答經濟唔好/條team唔夠resource
不過個人建議去inhouse過一過冷河再入返嚟做
Senior 升唔到manager 未必係大問題
Asso 同senior 大細grade 升唔到知道都會扣好多分
A2 升 S1
係咪人生已玩完
究竟kp有消息未
Audit / 其他line?
自己衡量下係唔係上頭出事 定自己責任
係上頭就直接話成隻job 出佐問題全team 無得升

基本上知道佐你係無得升就呃唔到
Big 4 好窄 真係想知問一兩個舊同事connection 就會知道你發生咩事

事實上你應該早兩個月搵定 依家有d遲
啱啱出咗
同事一定會知你升唔到
但係以我所知 audit真係唔係好理 HR照請照升
太等人用
有冇加到?定係都係凍薪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞