FY23 Big4 人工交流區

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
今年入Deal advisory,係咪可以搵定其他工先?
thanks!
Ching audit 轉入?
Grad program入唔到ibd fo,又唔想做audit, 唯有咁
[/member]無slack過,一隻job ot咗9個月[/member]
其實無,我就係要講出呢個行為其實真係好大獲,已經無錢賺係咁縮cost然後做到狗咁
Grad program冇所謂啦 Asso係咪都冇野做
Mgr都唔敢用你
兩個地方都好唔方便
其實點解唔去銅鑼灣
起碼多d野食
金鐘 鰂魚涌都係食屎
我又覺得鰂魚涌舒服過銅鑼灣喎
利申:翻緊
鰂魚涌同中信比算好多嘢食
方唔方便睇你住邊將軍澳、港島東、觀塘藍田嗰班都贏
無錢賺?big4 年年revenue double digit growth,疫情一樣,雖然主要來自advisory
咁都要攪清楚遊戲係點玩
依家係audit firm揸住好多啲錢唔想加咩
咁依家個市差都冇辦法
問題係啲客都唔加fee
唔減都算偷笑
Big4 轉2nd tier
2nd tier就轉去啲連名都未聽過既audit firmsss
咁既時勢叫個客加少少都嘈嘈嘈
Special cases IPO M&A又少
去邊到印銀紙出呢加人工
覺得今年好L慘既big4 guysss可以睇埋其他finance industriess既市況先繼續呻吟
希望大家早啲走出陰霾
收拾心情準備2023 peak seasons
deal都有好多條line嘅,valuation同restructuring都算係最asso friendly嘅team
但係搵工呢家嘢就日經啦,出面邊間鋪出offer比我我即走
Big4 租office好煩
唔係咁易搵到岩既盤
Big4 要求既尺數好大
冇可能一層足夠
所以一定連住要幾層咁租
連幾多層又要睇大廈本身每層面積
最煩係 比如租五層
你要係港島搵到管理質素好,統一管理
同時間相連五層同一時間放盤
尺價又要合理
又要係地鐵藍色線
有啲難羅
體諒下啦

依家one island east 我覺係四間big4 入面
就算唔係最好多應該都係第二好既office la
大廈又新起
裝修又有誠意(聽講有搵design house)
落地玻璃又大又光猛(唔似PB 啲舊樓個窗重細過依家啲屋企)通完頂啲同事睇個日都出精神啲 lol
附近又有Aeon又有濕街市
真係好好嫁la
又係個句
EYersss呻吟之前睇下kp non fs 搬左去黃竹坑
睇完個心理可能會平衡返啲
返黃竹坑真心痴線 不如唔好租 慳返啲錢大家wfh
kp audit? sip 唔係得advisory 同hr果啲?
有冇A2條氣好唔Gur諗住唔做
你應該想講one taikoo place
真 黃竹坑
地方都唔算遠但係就個個都要轉車入咁滯
仲要一係食野勁貴 一係勁遠
係租One island east隔離one taikoo place
一定平一截
咁PB嗰兩間又唔搬?
雖然其他non-audit functions搬咗
DA grad 入通常都係RP?
我諗最多都係叫你睇吓databook
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞