FY23 Big4 人工交流區

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
當年係ifc2 最大租客嚟
你好年輕
搬去太古有咩問題?完全唔覺得有咩問題
後生仔都鍾意買新樓啦
係想租平啲,咁又點
audit firm咪又係一盤生意
證監同律師樓I firm咪又係鰂魚涌
以pro firm呢講冇咩問題
成個Finance industry 都去中環化嫁啦

diu下Standardsss係咁update 好過啦
(有啲有用,有啲廢up)
Requirements 愈呢愈多
D19上市公司愈做愈垃圾
樹大有枯枝玩爛左個party (both client and audit firmsss)
Fee又唔加,加又加得少
咁轉租平office 平衡下成本羅

唉 講真慳埋慳埋
啲Partners 啲人工又唔係特別多
見佢地成日重要比人屌都慘
老實講,講佢由邊到搬邊到無意思,d 客其實真係唔care 你由ifc 搬去中信定鰂魚涌,事實係好多大型law firm 都搬離中環慳租賺多d,要講你拎佢revenue 講先有意思,佢搬去d 柒姑碌地方如果revenue 無跌,d partner 袋多左會唔開心?反而係下面班柒姑碌返工遠左,或者無得做中環人自卑心作崇partner 每年慳左d 租一人買多架波子仲威
好似上年M1 60k
今年好似跌咗2k?
因為可以拎多兩日糧 我係一個月通知期
Consultant / Advisor 減人工冇咩意外
真係咁多jobsss排滿全年schedules全年冇idle?
會唔會望下隔離ibank 個market
可能睇完心理可以平衡返啲
心理上早啲走出低谷
= 呃fg
最慘都係A2
有幾多人a2就q
D記consulting = 19 vendor = D記audit個朵
audit才是big4的主人翁

明嘅會明

anyway, consulting = dead end
咁事實E記點計都賺多咗錢嘅
qualified pay
太古坊好過中信
起碼名正言順慳錢,中信啲垃圾地方係窮撚扮中環
咁耐得一間有流出?
做12個鐘變六個鐘
EY Senior consultant 可以有幾多
好多人過埋十二月就Q ,early bird 果啲就Q jor
SA3 45k 2022
因為唔係一定升
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞