FY23 Big4 人工交流區

1001 回覆
30 Like 11 Dislike
如果10月onboard會係跟新嗰個價?
staff?
你睇下Deloitte 先
依part我認柒咗
但都唔關英國FRC事,以前要求過big4 要拆開advisory 同audit,big4 全部屌鬼唔肯,之後FRC都作罷
今次係EY自己走去拆,其他big4 全部屌EY班partner為咗短期利益而去犧牲咗成間公司以後嘅scale,當然EY自己話拆完係可以做多咗生意
但如果真係FRC要求就唔會得EY一間拆而其他屌柒佢啦
迫科嘅所謂consulting有幾大value added?
先唔講risk, 根本啲公司係逼住做, 仲要大部分係operation risk
所謂security, 越嚟越多internal control扮it security, 考個19 cisa濕鳩就當自己it專家
it consulting 仲衰, 只係包裝得好啲嘅software house
strategy, 以為自己人龍之龍, 先唔講同mbb相差幾遠, 當MBB都要撈埋solution delivery嘅時候(x躍) , 就知成個市場發生嘅咩事

賣ppt發達嘅時代已經過咗
revenue & margin

同埋睇全世界冇意思

公司搵幾多錢關我咩事咩
revamp uat thanks
好生意唔代表賺到錢
btw, 留意ey mtel, 就知道big4大部分it consulting 做啲咩
deal 有機會調去audit學嘢, 如果覺得自己天之驕子, 小心心理唔平衡
其實你理得佢provide嘅advisory service係咪value added、係乜nature、啲人個quality乜乜柒柒啫
客價事實係big4 過去幾年advisory revenue都暴升囉,咁從成間公司去睇佢地嘅consulting 點會係dead end呀
咁當然advisory 有好多種,big4 好多advisory project都係compliance/due diligence嗰類嘅,但依類服務係依家咁多regulation嘅環境的確有需求
19 office
a呢
咁低? 完全唔值
只係純粹唔明點解big4 audit會好過consulting
甚至用dead end去形容consulting
計growth同Martin consulting都贏audit
revenue升唔代表賺到錢 乜野狗屎垃圾都攞嚟做 做爛市

同埋間嘢賺到幾錢關我咩事 你睇下所謂consulting第一dtt都夠膽唔加人工/
點解我會話係dead end, 因為你可以365 peak, project接project但係出路根本冇audit咁多 idle又要驚ut rate 根本唔值
其實成個consultant大環境都衰緊, including mbb
各大行deal advisory 同質化好厲害,個客見到big 4 report 就收貨,有啲似audit 情況

繼而為爭deal減價
繼而降低margin
繼而。。自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞