點解咁多人意外懷孕,但有心想生就咁難?

619 回覆
1309 Like 44 Dislike
有架,問題係佢無得揀又唔想領養
有頭髮邊個想做癩痢
但都好多人30後先生
人嘅繁殖能力真係好高
絲 有冇做免疫測試?
不過絲打你話做避孕都bingo,
真係天賜的禮物

我想像到我下次有左之後 應該個人變得好敏感
唔用套冇中出有咗算唔算意外
真理是殘酷的
因爲無諗住要生既夫妻扑野無懷孕唔會出聲,
有諗住要生既夫妻扑野有左都唔會出聲,
會出聲既只有唔想懷孕但意外有左既夫妻,
同扑極都生唔出既夫妻,
所以就會有想要既無,唔想要既有左呢個假像。

唔通日日扑野無事無幹會好似快測咁日日驗完無事po 上網同人講無懷孕咩。
Abcnews 係reliable source? 咪玩啦大佬
係人都知scientific press release 係比layman 睇架啦 仲要咁嘩聚取寵嘅topic
份paper 呢? paper 唔識睇都可以睇下fertility Centre 嘅intro 都知啦
定你咁醒Google "woman age of 30 decrease 90%" 咁出個result 肯定係bias 架啦

https://www.ed.ac.uk/news/all-news/ovaries-280110

The mathematical model shows that the average woman has only 12 per cent of her eggs left by the age of 30 and only three per cent by the age of 40.

Paper 呢?
生育方面男女就唔係好公平
樓上師兄講嘅嘢我就唔係100%清楚晒
但係你去check生育問題男人通常真係打個飛機
啲精夠活躍夠多就得,大部分問題都唔難fix

相反女人個檢查就水蛇春咁長,由條輸卵管驗到荷爾蒙、壓力,每一個位,硬件軟件出錯少少都可能搞到到不育,陀到仲要係百分百由呀媽去保胎,一陣食錯野唔舒服又話影響胎兒發育

再者男人可以生到70歲
女人過咗30又話無咗9成卵
香港有幾多人30歲前生到仔
其實對女人係無咁公平亦都係好現實
有仔襯嫩生係真
今次會係我最後一次覆. 唔識自己搵, 可以好聲好氣問
我唔想再浪費時間俾D 屌完先算, 探究真相都唔撚做嘅人
PAPER 係呢到
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20111701/

唔知你紅字mathematical model 係咩意思.
但係上面份PAPER 有成747 citation.
大把人用緊呢D mathematical model
有無諗過 搵下醫生?
黎緊打算搵
睇返轉頭 我認我語氣係可以好少少 apologise for that 純粹係第一眼覺得太absurd
只可以講如果你係係呢個field入面 就知academic paper有幾多灰色同可manipulate嘅空間係到
呢啲figures完全唔會係clinically 會用嘅figures
利申:clinical
得不到多麽好 當得到 不知點算好
大部分想生既人都會用排卵紙
但其實不育率係好高
12個月以上無避孕又無bb既話都算不育
早日去做ivf
唔好等了
買埋clear blue 有笑哈哈果支仲準,正常好有心想生通常都會用呢類嘢幫手
換個對手試下
有冇睇埋中醫?我果時針灸個子宮
無 因為身邊朋友好易有 諗住自己都會 之後每個月都無就開始驚 諗住半年都未有既話就開始睇中醫同再check深入d
真係好慘 我第二個都係無啦啦無左
而家都唔敢再試
聽過最慘係38周先無左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞