多倫多生活討論區22

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
停雨出街
我同超過四十隻流浪貓搵主人。
全部都係喺我後院出世或者俾人遺棄既。
我收養咗二十五隻,依家剩翻十一隻。 由八歲到廿二歲。

kijiji好多backyard breeder, 我以前搵緊狗果陣已經見唔少
上去petfinder仲好
有車同冇車係兩個世界
你可以去下上邊啲Lake
求推介有咩做 發緊毛
Scarborough agincourt 果頭
Uncle 點睇後市
我諗緊可唔可能買到間 detached
不過唔知個周期完之前儲唔儲得夠首期..
Scarborough Town Centre係咪已經日日行到悶
有冇去過附近啲公園 啱嘅我都去下先
垃圾的話 係咪一定要買垃圾袋?求其用其他膠袋包可唔可以架?
有車可以去Algonquin Park 睇楓葉。沿HWY35上, 過咗LINDSAY 去到HWY 60沿途有幾個湖同小鎮
https://www.algonquinpark.on.ca/virtual/webcam/index.php

https://www.algonquinpark.on.ca/visit/general_park_info/fall-colour-report.php
condo就冇所謂,我以前用普通背心袋都得
house就要睇你住邊個city
Markham要求透明垃圾袋
Richmond Hill就冇所謂,黑色都得
Toronto好似係用bin既,但我冇住過,所以最好都係上返去city 個website睇
多倫多又贏
你係咩地方先
如果係有必要買嚟自住而短期內唔會賣,咁幾時買都無乜大分別。
依家既樓市非常唔穩定。 可跌二十或三十percent.亦可以一,兩個好消息,就飆升。

如果要攞按揭, 咁就一定要預鬆啲。 唔好整到利息升兩三percent就供唔起。 同埋最好俾大啲首期, 因為每次按揭到期, 銀行可能會要求做一次物業評估。 如果間屋跌咗價而銀行只俾七/八成按揭, 咁你就要補返個差價。
後市要等到加息潮就完或衰退見底可能會有返彈。 好可惜, 無人可以肯定係幾時。

Still biking to work? Getting cold very soon
I didn't charge anythiing and I also gave them some cat food and supplies.

諗住將來兩公婆加兩隻貓自住 唔考慮校網同埋remote work應該多d選擇
不過聽落都可能再儲大舊d錢再開始搵
同埋嚟緊飛溫哥華比較下兩邊 睇吓邊一邊適合d..

我啱啱先續左city bike年費
零度踩單車都仲接受到
零下真係頂唔順
同埋而家好似多番好多日番office
朝早個個station都full 咁濟
跑得慢啲姐
唔信全世界插佢唔插
我啱啱裝左個Rover app
去旅行果陣可以搵cat nanny 幫我照顧d貓
收20幾蚊一日 上嚟餵貓剷屎
俾埋條鎖匙佢入屋
係咪北美先興
朝早個個station都full 咁濟
我好似之前提過你TTC朝早向你返工嗰頭會好迫嫁.

我好似之前提過你TTC朝早向你返工嗰頭會好迫嫁
順便睇下Calgary
Vancouver 一定舒服啲
樓仲係Van貴少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞