多倫多生活討論區22

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
住condo
好,等我去睇下
想出去買野 但見落雨就唔想出
condo冇限你掉幾多袋已經好好
好多city過咗某個垃圾袋袋數,要買garbage tag,如果唔係就唔手
我住嗰棟condo都算新
但垃圾槽冇得分類
回收/廚餘要自己拎落去垃圾房
但我見冇乜人咁做

廚餘應該有一啲可分解嘅專用袋賣 包住就唔使咁臭
不過Toronto好似係處理唔到 啲廚餘最終都會係倒返出嚟 個袋當垃圾處理
回收就多數neighbourhood都唔畀用袋 包括藍色嗰種回收桶「專用」袋
本身想出downtown
見到呢個天+line 1又收左皮 唔想出了
本身想出midtown食壽司
壽司好貴
有邊間推薦
到步第二日,想去costco, 係咪即場登記membership 可以即刻入場買野?
係呀
但你有車嗎?
無車呀,慢慢搭過去
costco樣樣野都大大件
冇車有啲麻煩喎
我得架買餸車,希望夠頂
(去左T&T買左一轉野,D野好似唔係特別平,感覺仲有D貴)
佢d location冇車去既話一黎位疊冇咁方便
二黎佢membership 要錢
然後D野一份好大件,冇車買到既野好有限

圍返可能等就腳既鋪頭減價買 會抵d
你可以照去望一望了解下先
中超黎講,T&T係唔平,但起碼佢唔係中資
Oroshi fish co.
原來係dt
College and dovercourt
都可以行下其他較平既超市例如food basics
了解下再決定

通常主流超市有得賣既野,華超會貴好多
可以探索下再決定有冇需要俾錢申請costco
我都諗住等有車先
西超買到既野 一定去西超買
華超係比你買西超買唔到既野
真呀 我見過最離譜係周圍都有既洗頭水3.99 VS 中超8.99

所以巴打岩岩到埗
只係去左T&T一轉,可以再行下其他grocery再決定有冇需要
到時俾錢申請左
唔想蝕 成日要好遠水路出去買大份既野
好有愛,好多有用資訊,頭呢兩日仲有D 擔心搞唔掂
做黎生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞