唔好淨係留意英鎊, 睇埋英債

192 回覆
14 Like 6 Dislike
根本以英國噤既條件就應該扣減所有福利,唔可以有無條件又無限期既社會福利網,醫療福利亦要大幅轉成私家,nhs 只可以包最基本醫療,同時減vat,入息稅

咁咪變咗香港?
不過我都覺,咁高稅嘅福利政策,但而家人民都依然咁大生活負擔心(雖然住屋開支遠遠唔及香港)
只要頂得住第一波反彈同Scotland independence,呢個做法應該係work。不過前提係要有個夠話事權嘅人出嚟承擔呢個歷史任務。同埋兩黨一定要有共識,是但一邊嘅在野政棍唱反調吸票成個國家只會停滯不前。

加陣個國家病緊,點都要痛下,長痛不如短痛個個都知,問題係會唔會有一個領袖咁愛國用自己前途去賭。最後就係睇國家嘅民智。
搞掂左啲能源先講, 冇平既能源何來有人投資工業, 你望下德國佬都叫晒救命...

當初trump 叫佢地搞掂啲能源安全個陣, 班友啲咀臉真係十個值得回味
好多移民撚賣樓執幾百萬走
佢地咪係qe 受惠者
誠哥真係唔會死錯人,準撚到
好似淨係賣左一棟寫字樓咋
仲有大量基建玩具+酒館係佢手
你肯定? 最少倫敦所有開支都大過香港
點解英國唔加息
英國gdp已經橫行左十年
唔係個個國家都有本事好似美國咁加息
唔係要軍事野

香港人淨係識投影抗爭
傻啦
本身經濟model 甚至政策model 都係為既得利益者服務
佢地而家越揸越多錢
好似google fb amazon cocacola
根本壟斷到控制曬所有野
而資源只會越來越集中
而家嘅情況之下又唔可能會逆轉

另外成個環境run 左都唔夠十代人
好似孫文呢個名咁
啲人聽到已經當係古代人
其實只係3-4代之前嘅人
但係呢幾代之間出現嘅野
啲人都已經當撚曬真理
夠膽真係以為個市係有得predict
咩野有cycle
唔講以為好似地球咁有幾十億年壽命
有過百萬年做reference
本身個模式就唔係sustainable
鳩印銀紙之後爆炸根本係必然
唔洗移民撚,越多資產越受惠
https://youtu.be/QFLRi9CYfYo

cut鳩哂啲白廢佬
技術性調整啫,嚇我唔到嘅
唔收比左膠屌

但又專收恐怖份子
我一出完po 啲鎊就彈, 又中
加息一樣?

美國3-3.25%
英國2.25%都叫一樣
加得唔夠狠都死症

美元係霸權,所以一係你學港紙咁掛勾,二係加息步伐同力度要跟足
真 咁都叫一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞