唔好淨係留意英鎊, 睇埋英債

192 回覆
14 Like 6 Dislike
你用緊同美金掛鈎既港紙
全世界都跌
可以點?
因為美元強?
避險囉,不過而家避險選擇少過以前就真既
金股匯連埋crypto成日齊升齊跌佢都on99
所以得返債市同美元定期玩
美金強係因為啲錢不斷湧去買美金/美元資產

講到全世界都畀King Dollar謀殺咁點解唔識去買其他嘢

唔見你屌港股過去十幾年都升死一隻騰訊
冇國安法係爭啲
買美元資產?唔計currency 本身同commodity stock, 有咩美元資產 (講美國自己既資產) 係升?
美元本身
日圓跌,用港紙購買力高咗好難唔開心

日本角度,滙水低換嚟多旅客刺激各行業,去改善經濟
好明顯係,之前如果立埋反外國制裁法咁外資應該會安心留港,但好可惜,希望遲D有23條可以令外資回心轉意啦
點解你覺得屌qe 同屌 qt 既係同一班人

屌qe 既係冇資產, 食唔到資產增值個班 (包括美國低收入個班)

屌 qt 咪有錢個堆

所以你係啱架, 做咩都會有人屌, 因為人都係輸打贏要
日本唔係淨係得旅遊業...佢d currency 係咁跌, 入口原料好甘架, d cost 咪做工業個班食晒.
英撚銀行已經係最早加息個批
停咗兩個月又玩過呢啲 questions
美金強,佢加息都無用,更何況唔加

通關先有多條水救經濟
之前係咪有人寫左個好長既post 解釋發生咩事....連登係需要精華谷
兩樣野喎, 通關就點都要通, 冇人會想做少啲生意

JPY 個匯率同佢債息有關係....因為BOJ 要禁住啲債息 (佢地 public debt to GDP 太高), 所以要印銀紙買債, 個market 就不斷short yen 黎搵食.
https://twitter.com/senwarren/status/1572659264560435201?s=46&t=MqLzlWrjMTnx7BOkBewkiw

睇下 J Powell 頂得幾耐, 我覺得佢政治壓力唔細
韓won debt ratio 唔高咪一樣插水
呢個真明明啲人係狗衝去換 關美國撚事
真啊 人地放水
你班友啲身家暴漲幾倍又唔多謝美國佬?
你估真係大陸啲公司勁所以恒指升咩
人唔笑狗都吠
姐市場唔認為加同一個力度就夠 唔係一樣加咁多息就得 英國面對緊既有錢人同人才流失 歐洲問題 唔係用美國同一劑量既藥搞得掂 相唔相信都好 歐洲一定係sinking ship 要移民咪再諗歐洲 一般人長線投資歐洲同火中取栗冇分別
你有料咪掛美金
香港都好地地冇爆架
供果邊搞唔掂 咪搞人
你班友訓街車都唔洗渣
餓死就野都唔洗食
食品 能源solved
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞