[校園/愛情/勵志]中六個年 我鍾意左叫我起身個女仔(重修版)

188 回覆
9 Like 2 Dislike
不解
佢走咗之後,我冇返屋企,反而坐咗喺巴士站嘅長櫈到。

我唔明,到底放唔低係咩意思?

佢應該知我哋個問題出喺邊,但係…

佢選擇唔解決。

明明簡單講返咩事就得,但佢選擇逃避。

照咁計,佢應該係唔想繼續落去,但而家又話放唔低。

定係…

佢等緊我開口?

根據慣性,女人係唔會認錯,亦唔會做主動。

霸氣啲由佢走,定係認衰仔?

我覺得…

霸氣從來都冇喺我身上存在過。

另外就係,我最鍾意搵真相。

我拎電話出嚟Send咗個Whatsapp比佢。

「如果我講咗嗰日發生咩事,你係咪都會講點解你要扮醉?」我問佢。

「關我咩事?」

「咁我講架喇喎?」

「你咪講嚟聽下。」

然後,單剔。

喂,咩料啊?

又叫人講,然後又Block咗人。

唔得,我決定要召喚小巴大師。

我打咗個電話比龍哥,一響佢就聽咗。

「做咩啊武仔?」佢問我。

「你今日得唔得閒?」我估佢唔得閒。

「你問得真係好合時,我今日唔打算開工。」佢繼續講:「想點啊武仔?」

「想搵你傾啲嘢。」

「老地方等。」

Cut線之後,我嚟到佢朋友開嘅酒吧出面,過咗無耐龍哥都到步。

「洗唔洗急到衫都唔換就嚟啊?」

「Sor,心急得滯。」我拍咗拍佢手臂。

「唔緊要。」佢推門:「有冇房啊老細?」

「依家有啊,不過晏啲要讓返出嚟架喎。」佢朋友喺裡面嗌出嚟。

「行啦武仔。」

我跟住龍哥嚟到酒吧最裡面嘅一間房,佢朋友過咗陣都拎咗一壺Mix好咗嘅Black Label入嚟。

「咁耐冇見,我請大家飲少少啦。」

講完,佢朋友就行咗返出去。

龍哥拎包煙出嚟,自己拎咗一枝:「你要唔要?」

我拎咗一枝之後,佢就收返埋包煙。

我幫佢點火,然後再幫自己點。

「煙酒齊備,可以開始講。」佢望住我:「你呼啲煙都有形狀架喎。」

「咩形狀?」我唔知佢想講咩。

「大大個問號喺到。」

「係呀。」我苦笑。​​​​​​​
找尋中。
我嘅都希望就係大家都帶再啲喇走( 飲醉酒大錯字唔好介意)
小巴界解答之人
「飲返杯先開始講。」佢斟酒。

「Cheers。」

我兩個碰杯,然後一飲而盡。

龍哥望住我,好似有啲嘢想講。

「做咩?」我問佢。

「平時你都養魚架喎,今日做咩飲曬?」

「冇呀,想飲啫。」

「你都係冇變過。」

「咩呀?」

「你都係咁口不對心。」

「邊有啊…」

我諗住解釋,但係比佢打斷咗。

「唔好解釋喇,講下你發生咩事啦。」佢已經睇穿咗我。

「我估你都收到風我溝到女架喇。」

「的確,咁而家咩進展先?」

「分咗手喇。」

佢聽到呢句,隻手即刻震咗震,差啲成壺酒跌落地下。

我伸手過去扶住:「唔洗咁大反應啊嘛?」

「以後要叫你武哥,咁快就識中出即飛。」

「件事唔係你諗咁架。」我反咗個白眼:「聽我講埋先。」

「願聞其詳。」

「之前我以為佢醉咗,咁就上咗佢。」

「似係你會做嘅嘢,跟住呢?」

我知佢抽緊我水,但我而家懶得屌佢。

「原來佢當時只係扮醉。」

「都唔出奇,咁重點係咩?」

「我問佢點解要扮醉,佢死都唔肯答我。」

「所以你就因為佢呃鳩你而分手?」

「Kind of啦,但事實上係不歡而散,因為分手之前嗰日我落咗Bar同女飲酒,仲飲到斷曬片,之後比條女屈我摸佢。」

「所以係你嬲佢唔講點解要扮醉,然後佢嬲你同女飲酒。」

「就係咁。」我拎枝哮喘藥出嚟:「但今日佢幫我買飯,又借藥比我。」

「咁你想點?」

「我都冇話想復合架喇,我淨係想知真相啫。」

「真係?」佢奸笑一聲,然後指住門嗰邊:「啊晴啊!」

我下意識擰轉頭望,但外面一個人都冇。

「都冇人。」

「可能睇錯啩。」佢企起身:「你等我一陣。」

講完,佢就行咗出去。

幾分鐘後,佢拎住封信行咗返嚟。

佢將封信擺喺枱面:「呢封信唔好拆,袋住。」

我有啲不明所以,但都係將佢摺埋放咗落褲袋。

「聖誕聯歡會會玩交換禮物架嘛?係盲抽架嘛?」

「係啊,做咩?」

「佢就係你拎去交換嘅禮物。」

「吓?」

拎封信去交換?

「唔好問,總之到時你就會知道真相。」
龍哥的安排
「哦,好啦。」

「做人,一定要有耐性,冇耐性係唔會得到自己想要嘅嘢。」佢用長輩說教嘅語氣同我講。

件事好唔對路。

雖然佢平時講嘢都好有教育意義,但唔會用呢種語氣。

「你做咩?」

「武仔,你聽我講。」佢再飲一杯:「愛情就好似打飛機一樣。」

又係呢啲比喻,我鍾意。

「願聞其詳。」

「你自己打嘅時候,鍾意點就點,因為冇人理你。」佢拍咗拍我膊頭:「但係有人幫你食咗佢嘅時候,你就要捉實碌鳩、撳實佢個頭,唔好錯過,因為你一錯過,未必有下次。」

「你意思係…」

我想Confirm我嘅諗法啱唔啱,但未講到就比佢揞住咗把口。

「唔好問我,你自己諗到咩就係咩。」佢睇咗睇電話:「我有事要走先,你自己慢慢參透啦。」

講完,佢就咁行咗出去,得返我一個坐喺房裡面沉思。

不如…

打開封信睇下?

我拎封信出嚟諗住打開,然後…

「呯!」

道門比人用力推開,然後龍哥個頭喺門邊突咗出嚟。

「你做咩返嚟嘅?」我將封信收喺背後。

「知你咩料啦。」佢比咗隻中指我:「咪撚開封信啊!」

「知啦。」我擺低封信喺後面,然後舉高雙手:「冇搞封信啊。」

「真係冇搞先好。」

講完,佢就咁走咗。

果然,知我者乃龍哥也。

我望住封信,真係好想開,不過龍哥做嘢一向都有佢原因,而且唔會有錯,加上佢都冇呃過我,所以就…

算啦。

還掂而家距離聖誕聯歡會都只係剩返個零月,應該早知同遲知都冇咩分別。

雖然講係咁講,但我返到屋企之後都係好好奇信封裡面有啲咩。

龍哥話唔拆得啫,冇話唔睇得架。

我用電筒照住個信封,可以睇到裡面有張白紙,但上面完全冇字。

我照下個信封嘅其他位置,然後見到有枝筆,筆頭有個應該係燈仔嘅嘢。

龍哥預判咗我,佢知我點都會諗方法睇,所以佢用咗隱形筆嚟寫。
封信係條女畀佢嘅?
Good guess but wrong
我不想知道太多
之後我都冇再搵啊晴,除左因為佢Block咗我,仲有係因為龍哥都已經幫我安排好,我都冇必要咁心急。

今日啊澄約咗我飲酒,原本我都冇諗住去,直到佢講咗句咁嘅嘢…

「有啲關於啊晴嘅嘢你唔知,但我知。」

「咁你想點?」我問佢。

「你知架。」

「得,我嚟。」

「即到唔該。」

我換咗套見得人嘅衫就即刻衝咗出去,而佢同上次一樣都係MK妹標配。

「行啦。」我叫佢。

「今日係咪你請先?」佢問我。

「係咪有嘢我唔知?」

「係。」

「如果嗰樣嘢我知,我就唔請。」

「一定為定。」

行入酒吧,我就直衝去搵枱,而啊澄就唔知做咩停咗喺吧台前面。

「老細有冇房?」啊澄問坐喺吧台嘅老細。

「有啊,不過有低消。」佢突個頭出嚟望住我:「不過見係熟客,又第一次開房,唔洗低消啦。」

「多謝老細!」啊澄比咗兩個Like。

「行到最盡有間空房,你哋就用嗰間啦。」

唔洗低消又有房用,何樂而不為?

但我總係覺件事冇咁簡單,因為又唔係咩特別日子,無啦啦開房有啲古怪。

不過嚟到呢個位,老細都打埋人情牌,我冇可能Say no。

啊姐行咗入嚟:「飲咩啊?」

「同上次一樣兩枝?」我問啊澄。

「一枝得啦,驚你冇心情飲曬兩枝咁多。」啊澄同啊姐講:「一枝要Mix啊唔該。」

「OK。」啊姐用手機Mark低。

講完,啊姐就行返出去,房裡面得返我同啊澄。

「得返我同你。」我點煙:「可以開始講喇。」

「比枝煙嚟。」

「Sure。」

我拎咗枝煙比佢,佢咬住枝煙挨過嚟。

「做咩啊?」我有啲錯愕。

佢冇應我,直接用我枝煙嘅火光點著佢嗰枝。

佢呼出一口煙,然後將部電話擺喺枱面。

電話顯示緊一張相,係一個個樣同我有幾分相似嘅男仔。

「比我睇嚟做咩?」我問佢。

「唔知呢。」

佢碌去下一張相,而我諗…

我知點解佢要比我睇呢個人。
我不想知道太多(二)
呢個係一張合照,啊晴同啱啱個男仔嘅合照。

「同Ex嘅合照啫,有咩特別?我而家都摷到幾張出嚟啦!」我自己覺得唔在意,但語氣不受控制地有啲激動。

「唔特別咩?」佢放大個男仔個樣:「佢個樣幾似你喎。」

「人有相似,物有相同。」我繼續扮冷靜。

「咁都啱嘅。」佢再碌去下一張相:「咁呢張你又有咩睇法?」

呢個係一個TG群Chatroom嘅Cap圖,正中間有一張啊晴嘅自拍相,而個群名係…

「出租情人/兼職女友」

「可能係人哋覺得佢靚女,純粹Po上嚟分享下呢。」我作咗個連我自己都唔信嘅大話。

「下面仲有價錢表,不過唔比你睇啦。」佢收埋電話:「你應該唔知呢單嘢啩?」

「的確係,咁又點?」

我其實想問多啲,但又唔想顯得自己好犯賤。

「總之,我知道嘅嘢好多,而且有好多都冇講出嚟。」

呢個時候,啊姐拎住酒同杯行咗入嚟。

平時啊姐都會搵我吹兩句,但我估佢都Feel到唔對路,擺低啲嘢就即刻衝返出去。

「咁關我咩事?」

佢斟好兩杯酒:「你想問嘅,絕對可以,不過一題一杯。」

「猜枚啦,我唔會問。」我伸出雙手。

「其實你都行到嚟呢步,你覺得你真係咩都唔想知?」佢拎起酒杯:「你諗下我今日係點叫你出嚟?」

無錯係,我係因為有啊晴嘅消息先出嚟,但我純粹想搵到真相。

而家都已經搵到真相,我冇必要再問落去。

「一杯一個問題,唔問就今日成日都冇得問,我出咗呢個門口都唔會再答你任何嘢。」佢拎起我嗰杯:「三。」

「二。」

真相已經出咗嚟,但…

只係一部分。

我接過酒杯,碰咗佢隻杯一嘢就一啖飲曬佢。

「請講。」佢笑一笑,然後都一啖飲曬。

「我想知,個男仔係邊個嚟?」我問佢。

我真係好犯賤,過咗去都係死都要問到底。

但真相重要過件事本身,至少我係咁樣諗。
幾正,呢幾章好有懸疑感。停得恰到好處。
接下來好多都係爆真相,表面嘅真相。
好人(三)呢個位有重大更改,我當時打錯字。
呀爸應該係呀媽先啱。
我不想知道太多(三)
「呢個係佢個客嚟。」啊澄淨係講咗簡單一句。

「淨係咁?」我有啲懷疑自己係咪比人撚。

「我有答到你條問題,想再問你咪再飲。」佢捉我問題嘅漏洞。

嚟到呢個位,我淨係想知到底件事係點,唯有肉隨砧板上。

我斟酒,然後一啖清:「佢係咪啊晴嘅大金主同前仔?」

呢個係一個是非題,佢冇可能走得甩。

「係。」佢幫我斟酒:「你都幾醒,識問是非題。」

「見人講人話,見鬼講鬼話,純粹見招拆招啫。」我再飲一杯。

「仲有嘢問?」佢有啲驚訝:「仲有問落去嘅必要咩?」

「有,一定可以問落去。」

「咁…你問啦。」佢好似有啲怯。

只要我想,我問足一日一夜都得。

粗略係有極限,但詳細係近乎無極限。

只要一直都唔滿足,知道嘅嘢就會越多。

知道嘅嘢越多可能會越傷心,但至少唔會係嗰個蒙在鼓裡嘅戇鳩仔。

「我想知佢點解要做呢份工?」我專注咁望住啊澄。

唔係缺錢到一個地步,冇人會主動做埋啲咁嘅嘢,除非真係好貪錢。

「佢貪錢,就係咁簡單。」佢眼神有啲閃縮。

佢根本唔肯定,我唯有喺另一個位鑽落去。

「佢幾時開始同個金主一齊?」我再飲一杯。

點樣由客變做男朋友,呢個都係重點。

係因為錢,定係情?

「佢接完第一次金主單之後,就冇做過其他人。」佢答得有啲隱晦。

可以係第一次之後就比人包起,亦可以係佢第一次之後就沉咗船。

我唔相信係前者,但就現有資料嚟講,我都排除唔到前者嘅可能性。

我再飲一杯:「佢幾時開始做,同埋幾時開始唔做?」

我無可能完全掌握到佢對嗰個人係點,但我可以大概掌握到佢對我係點。

「三年前開始,兩年前開始冇出現。」

兩年前開始冇出現,即係中四之後佢就淨係接金主單。

「由金主轉做男朋友之後幾時分手?」我再飲一杯。

幾時一齊冇人知,但幾時分手都係重點。
恩,呢度你都幾有經驗。我都遇過。
新人lm
樓主加油 繼續寫落去
p牌推唔到po 幫你推下
愛上你(就嚟結局喇)
我啱啱先睇 咁快就結局
急起直追起來(慢慢嚟啦)
結局希望唔好令大家失望啦
我不想知道太多(四)
「半年前。」

如果係咁的話,佢有可能當咗我係替代品。

諗返轉頭,嗰一次去完酒吧之後佢有同我講過佢當咗我係佢前仔。

「冇嘢問啦嘛?冇就猜枚架喇喎。」佢伸出雙手。

「Sure。」我都伸出雙手。

同上次一樣,我都係冇咩進步。

講就講話猜輸飲,但事實上基本上都係我飲,不過今日得一枝,好快就飲淨少少,大概係一杯嘅量。

「猜埋佢?」我問佢。

「呢杯留比我啦。」佢將淨低嘅酒斟落隻杯到。

「咁我走先啦。」我起身。

我行到門口嘅時候,佢叫停咗我。

「啊武!」

「做咩?」我轉身望住佢:「唔想我請?」

佢嘴唇不斷郁,但係冇發出半粒聲,似係有嘢想講,不過講唔出口。

「你冇嘢講我走架喇。」我拉開門。

我喺到逼緊佢講,因為每一條線索都好重要。

佢終於開口:「我飲一杯,問你一條問題得唔得?」

「你想問咩?」

「你答唔答先?」

講完,佢就豪邁咁一啖清咗最後一杯酒。

「你都飲咗,問啦。」

你都做到咁,我有得唔比你問咩?

「其實你死都要知道個真相,係咪因為你仲鍾意佢?」佢好認真咁望住我。

「唔係,純粹係我覺得棘親都有舊石,所以想搵返呢一舊石返嚟。」

「真係?」

「係,就係咁簡單。」我毫不猶豫咁答佢。

講完,我出去埋咗張單就清醒咁行咗返屋企。

我開咗一份文件,將啱啱聽返嚟嘅所有嘢打返曬入去,整咗張線索表出嚟。

「點解要呃鳩我?

線索表

1.佢以前做過PTGF(原因未知)

2.佢同其中一個金主拍過拖(半年前分手)

3.個金主同我好似樣」

呢三個都算係比較重要嘅線索,但都係無助我推理點解佢要扮醉、點解要呃我。

而家唯一可以肯定嘅係酒店前台會講得出「好耐冇見」呢句嘢,好可能係因為佢以前做過PTGF。

我冇話PTGF一定係同需要上房做嘅嘢有關,但唔排除呢個可能性啫。

啊澄知道嘅嘢應該已經講曬出嚟,而啊晴本人同佢身邊嘅人都唔會透露任何嘢比我。

我望住擺喺枱頭嗰一封龍哥比我嘅信,基本上佢係我嘅最後希望。
人類係情感嘅動物,由客轉男朋友。
完全唔出奇。
利申:未試過
揼緊下個故
聽日可能會直踩結局,睇下IG投票結果如何。
敬請留意。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞