[校園/愛情/勵志]中六個年 我鍾意左叫我起身個女仔(重修版)

188 回覆
9 Like 2 Dislike
我都係P牌仔,不過都支持下先
係友台
寫殘酷暗戀物語三部曲嘅大佬啊!
我係一個徹頭徹尾嘅新人
btw 你同個女仔嘅互動真係寫得好生動,好好睇
只可惜我P緊俾唔到正評
P牌無所謂啦,一齊努力💪
生動嘅原因好有可能係真事(我冇認過)
同埋我學咗好多新詞彙,例如係零反同XX (e.g可愛) 嘅天花板
恭喜你成功被荼毒🤣
中文博大精深
遲下見到有啲查極都查唔到,嗰啲好有可能係我自創,嗰啲就最好唔好記得。
期待啊
澄、晴(二)
喺我喺夢裡面發掘緊新題材嘅時候,有人亂入我個夢敲咗我個頭兩下。

仆你個街,佢打MMA架?咁撚痛嘅。

我就咁痛醒咗,抬頭就見到啊晴企咗喺我左邊枱角前面敲緊我張枱。

佢冇笑,唔係…

佢黑緊面。

「做咩呀?」我企返直個人。

好似有嘢喺我背脊跣咗落嚟?

擰轉頭一睇,係運動服嗰件風褸。

「件褸邊個架?」佢用一個邪惡嘅眼神對住我。

我下意識褪後咗張櫈;「我…我唔知啊。」

「係咩?」

佢挨埋嚟,我以為佢想打我,於是我就即刻反方向閃避,然後…

佢拎走咗件褸。

佢睇住後領寫名個位:「向澄。」

「咁咪即係你架囉!」我望住佢件校服講咗句完全唔合理嘅嘢。

「我今日冇着體育服,唔着得風褸。」佢扯返我張櫈返去,成塊面貼埋嚟:「你唔知咩?」

「我…我一間去還返佢。」我成個人僵曬。

「一間?」

佢再一次挨近,我上半身直接跌咗落佢張櫈到。

佢將右腳膝頭擺喺我張櫈到,個人就挨咗落嚟,隻手撐住張枱,成個動作好似準備上我咁。

扯咗,但我而家驚撚到仆街。

我係好鍾意比人騎,但係你可唔可以上返去先?

「係咪一間去?」佢用右手輕輕扣住我條頸。

我吞咗啖口水,雙手擺喺頭上面捉住佢張櫈:「唔…唔係,依家即刻去!」

「咁咪乖囉。」佢用右手輕輕拍咗我塊面兩下:「快啲去啦。」

講完,佢就企返起身,而我就拎住件褸衝咗出班房。

然後我即刻發現咗一個問題…

我知係向澄,但我都唔知佢邊班。

喺我諗緊要問邊個嘅時候,我聽到二號梯嗰邊有人嗌我。

「喂,啊武!」

我望過去,係啊澄,佢企咗喺殘廁門口。

你嚟得好啱,我就係想搵你。

我拎住件褸跑過去,停喺佢面前。

「見到你就啱喇,件褸比返你。」我雙手捧住件褸。

「你唔係凍咩,見你啱啱瞓嘅時候打咗幾個乞嗤。」佢捉住我左手。

好似有啲唔對路…

佢拉開殘廁道門,一嘢揈咗我入去。

佢用左手鎖門,右手璧咚我。

我呆咗咁企喺牆角:「殘廁唔係長鎖嘅咩?」

佢一嘢鍚咗埋嚟,我完全反應唔切。

佢褪後一步,挨住牆企喺我對面,然後喺褲袋抽咗枝煙同火機出嚟。

「可以爆架嘛傻仔。」佢點煙:「要唔要?」

「有咪要。」我仲未消化到啱啱發生嘅嘢。

講完,佢就吸咗啖煙,然後扯我埋去…

將啖煙灌落我個嘴到。
澄、晴(三)
「點呀,咁樣食煙正唔正先?」佢問我。

「正係正,但唔建議。」我褪後兩步:「第一日識,唔好咁癡線。」

「一次生,兩次熟,三次大結局。」佢將煙頭彈向牆角,然後再一次璧咚我:「咁我同你就一日生,兩日含,三日床上䟴。點睇?」

「你話點就點啦。」

我講咩根本唔係重點,重點係我隻手喺暗中伸緊過去個門鎖到。

佢繼續璧咚,而我隻手已經掂到個門鎖。

我喺內心吶喊:機會嚟啦,飛雲!

一扭,然後用盡全身嘅力挨落道門到。

道門就咁比我推開咗,跟住我就跌咗落地下,而佢都反應唔切就咁跌埋落嚟。

跌落嚟都算,仲要壓住我,真係同TVB啲膠劇一撚樣。

我瞓喺地下嘆咗啖氣:「小姐你起身未?」

佢慢慢爬咗起身:「你唔偷走,我咪唔會壓住你囉。」

「你唔搞埋啲咁嘅嘢,我咪唔洗偷走囉。」我都爬返起身。

「你好似有道理。」

「梗係啦屌你,我哋第一日識咋,真係就嚟比你嚇撚死!」

「Sor鳩,蒲慣咗。」

「邊間Club有木枱木櫈?」

「好似又係。」

我哋望住對方…

然後笑咗出嚟。

「叮噹!」

「喂!」

響鐘嘅同時,有人向我呢邊嗌咗聲。

我望過去,見到啊晴企咗喺班房門口。

我向住班房行過去,而啊澄就向住二號梯行。

我嚟到啊晴面前:「件褸還咗喇。」

「我知啊。」佢語氣聽落唔太開心。

「做咩呀?」

「你唔止還咗件褸。」

「咩呀?」我喺到扮冇事發生過。

「無嘢。」

講完,佢就轉身行返入班房。

佢應該咩都睇到曬,我點兜都冇用。

我由窗口望入去,見到佢執緊嘢準備調位。

如無意外,佢會坐去課室最後面近走廓嗰個冇人嘅位。

我行入班房,佢即刻加快動作,一嘢衝過去冇人嗰個位,然後坐低
澄、晴(四)
「喂,趕時間啊咁多位,即刻開始喇。」Miss插咪坐低:「啊晴去咗邊啊?」

「做咩?」啊晴舉手。

「你做咩坐咁後?坐返嚟啊武隔離啦。」

「我…」

Miss完全冇比機會佢講嘢:「快啲過返去啦,唔好蹝我時間。」

「Okay…」

佢擺到明係嬲緊我,完全唔想坐我隔離,但係Miss收到風我哋今朝前後腳返學校,佢都冇Expect我哋咁快就鬧交。

嚴格嚟講係佢單方面嬲咗我,因為我冇反擊過。

佢執好書,行到嚟我身邊:「比個位我。」

我拉前張櫈,佢喺我後面攝咗過去。

「喂。」我嘗試撩佢講嘢。

佢睥咗我一眼,然後繼續寫筆記。

「喂。」我再嗌一次。

「想點啊?」佢有少少唔耐煩:「專心啲上堂得唔得?」

「你唔好嬲啦。」我借啲意挨埋去。

佢一掌拍落我背脊:「同我躝返去。」

我即刻坐返直個人,懷疑連個靈魂都比佢拍埋出嚟。

見唔對路,我都冇再講落去,拎咗本書出嚟睇。

睇完書,我哋都啱啱好落堂。

啊晴最後三堂都喺地下上,上完就可以直接走,所以佢會拎埋袋落去。

佢將啲書擺曬落櫃桶,然後就拎袋諗住衝出門口。

我褪後張櫈擋住佢:「唔好走住先。」

佢反咗個白眼:「講真,我憑咩嬲你?」

講完,佢就爬過自己張櫈,然後衝咗出去。

我嘆咗啖氣,攤喺張櫈上面。

Miss拎住疊書行咗嚟我身邊:「啊武。」

我企起身:「我去廁所。」

「想講兩句啫,洗唔洗走佬啊?」佢攤開雙手,成條走廊比佢擋住曬。

「咁你都擋曬成條路啦,唔通我推冧你咩?」我有啲無奈:「有咩想講就快啲講啦,我真係急尿。」

佢輕輕搭住我膊頭:「唔係個個都唔介意你廢架,你氹返人啦。」

「嗯,然後呢?」

「為人師表嘅,唔講咁多啦。」

「我同佢唔係你哋諗咁樣。」

「我唔知你哋啦。」

講完,佢就走咗出去。
澄、晴(五)
上完最後三堂,我揹起背囊就衝咗出班房。

「借開啊屌你老母!」我一邊跑一邊大嗌。

我已經唔理我聽日會唔會比人捉去青山,總之我而家要盡快跑到落去地下。

落到嚟地下,我即刻跑去佢上堂間房門。

仆街,燈都閂埋,應該都走咗好耐。

我衝出去校門外面條天橋,然後我就離遠見到佢企喺天橋另一邊嘅垃圾桶隔離傾緊電話。

我跑過去,然後…

「喂!去邊啊?」

啊澄喺側邊條樓梯到彈咗上嚟,擋喺我前面。

「唔好阻住先。」我諗住喺佢隔離行過去。

佢繼續阻住我:「咁急做咩?趕住投胎啊?」

我再趌個頭出去望,啊晴已經走咗。

我嘆咗啖氣:「想點啊?」

「係咪諗住當冇事發生過先?」

「你想點啊?」

「比個補償方案嚟聽下。」

「明明個茄輪係你打落我到架喎,關我咩事?」

「你咪理,總之你要補償返。」

「你飲唔飲酒架?」我問佢。

「梗係飲啦,你講笑啊?」佢雙眼發曬光咁望住我:「係咪你請先?」

「都得,邊間?」

呢一刻嘅我唔想理咁多,請就請啦,因為我淨係想快啲搞掂,然後跑過去搵啊晴。

「成個區得嗰一間,仲有第二間咩?」

「Duel,咁我走得未?」

「Why not?」佢行埋一邊。

「咁禮拜五見,你知我IG架啦。」

「Bye~」

佢肯定知我IG,因為我PoPo個簡介到有我IG名。

我向住天橋另一邊跑過去,但係已經見唔到啊晴。

我即刻打電話比佢,然後…

佢Cut咗線。

我可以肯定係Cut線,因為熄機或者Block咗會係「暫時未能接通」,而傾緊就係「正在使用中」,而佢係咩都冇講就Cut咗,所以唔會有錯。

我再打多次,今次係「暫時未能接通」。

希望只係佢熄咗機,而唔係Block咗我。

我收埋電話,嘆咗啖氣:「佢睇到啲咁激嘅嘢,真係要啲時間消化下。」

講就咁講,但係我返到屋企之後都一直用唔同方法去試下搵佢,雖然到最後都係搵唔到佢。
澄、晴(六)
第二日返到去,坐喺我隔離嘅已經唔係啊晴。

「你邊位?」我擺低袋,然後坐低:「啊晴呢?」

「調咗位。」

「邊個調?」我問佢:「你好想叫我起身咩?」

「唔係,我唔會叫你起身。」

「咁點解會調咗呢?」

「利益。」佢望住調咗去最後排近窗台嗰個位嘅啊晴。

「咪玩啦,有咩利益啊?」我以為佢講緊笑。

佢喺銀包拎咗廿蚊出嚟:「佢每日廿蚊買我同佢調位。」

「咁一個月咪有成四百?」

「差唔多啦,冇四百都唔想坐過嚟。」

「洗唔洗講到我咁恐怖啊?」我有啲想打佢。

「你單嘢成間學校都知喇。」

「你講我同啊晴一齊?」

「其一,仲有另外一樣嘢。」

「廁所門口…」我唔係好想講出口。

「殘廁跌出嚟然後攬埋一舊瞓喺地下啊嘛!」

嗯,多謝你幫我講咗出嚟。

原本廢物爬上雲層已經好有討論度,再加多單「殘廁大戰」,我諗我已經做咗校內嘅KOL,但我嘅形象已經直插落谷底。

之後幾日,無論我係喺Whatsapp定學校搵佢,佢都無視我,而我都無再搵佢。

我係谷底嘅人,佢係飄喺雲層嘅人,我哋以前、而家同未來都唔會係同一個世界嘅人。

我只係一個飛行器都未裝好就想飛上去搵佢嘅傻仔,一堆雀仔撞埋嚟我就收皮。

毒撚想溝女神,要經過身邊所有人嘅洗禮,洗到最後唔爛皮先有得一齊。

唔好諗咁多喇,今日係Happy Friday,仲約咗啊澄,應該要開心啲。

我踏出門口,然後企喺門口諗咗陣,之後就開咗電話。

「我去飲酒,上次嗰間。」我Send咗個Whatsapp比啊晴。

「嗯。」佢秒覆咗我,然後又Offline。

心情冇咩起伏,因為都預咗。
澄、晴(七)
嗰日之後啊澄喺IG搵我約咗時間,不過就冇叫我搵人,所以我估今日除咗佢,應該全部都係佢啲Friend。

我嚟到酒吧門口,佢已經喺門口對出個石壆食住煙等緊我。

係佢,唔係佢哋。

我自轉三百六望咗望周圍,真係得佢一個。

佢今日嘅衣着完全就係MK妹標配,唔接受任何反駁。

Nike大剔褸、Thrasher黑Tee、真理褲、YSL𠝹波袋再加對McQween,再加埋佢個樣同身高都同嘉盈有九成相似。

駁唔到啦?不過靚女就係靚女,着到幾MK都係有料。

雖然我冇話對佢有啲咩諗法,但係對眼要不時滋潤下呢單嘢我相信大家都認同。

佢彈走煙頭,行到我面前:「你做乜鳩?」

「得你一個?」我問佢。

「係呀,多幾個你請得起咩?」

好似又係,我都冇咁多錢。

「咁行啦。」

我哋揀咗張細枱,面對面咁坐。

「開住一枝Black Label先?」佢問我。

「兩枝啦。」

唔係話咩,還掂我都冇咩機會飲。

「都得。」佢挨前:「既然係咁,不如一枝Straight咗佢。」

「認真咩。」我扮曬冷靜咁上下掃視佢。

我已經流曬冷汗,一枝Straight真係好撚癲。

「都得。」我嗰個唔服輸嘅心驅使我講咗句咁嘅嘢。

「啊姐兩枝Black Label,一枝Straight咗佢啊唔該。」佢向住整緊酒個啊姐大嗌。

「收到!」啊姐拎咗兩枝Black Label出嚟:「你哋枝Straight先上定後上?」

「後上。」

我預判佢,伸手過去諗住揜住佢把口,然後…

佢預判咗我嘅預判。

佢都伸手埋嚟,仲要快過我。

佢揜住我把口:「Straight先上啊唔該。」

我終於推開到佢隻手,但一切已經嚟得太遲,原枝Black Label已經擺咗上枱。

「洗啊洗Shot杯?」啊姐問我哋。

「唔洗喇唔該。」啊澄擰個頭過嚟望咗我一眼:「佢要。」

我向佢比出咗一個禮拜而不失尷尬嘅微笑,心諗:咁撚串,一間就飲撚死你!
澄、晴(八)
啊姐啱啱擺低Shot杯,啊澄就即刻斟滿咗佢,然後擺低枝嘢喺我面前。

「點,想玩咩?」我問佢。

「你揀啦。」佢翹埋雙手。

「你斟酒先啦。」我將枝嘢推去佢面前:「冇酒冇得玩。」

「我要飲先算啦。」佢擰返埋個樽蓋。

「都得。」我伸出雙手:「明啦?」

「明。」佢都伸出雙手:「開得波。」

讓下你,猜返個枚先。

「Lady first。」

「Sure。」佢啪咗啪手指:「聽枚。」

「請。」我攤咗攤右手,以示禮貌。

「五。」

中。

「十五。」

再中。

佢比返同一個手勢我:「請。」

無事嘅,技術性調整嚟架啫。

至少我係咁樣相信,直到…

「到我嗌。」我唞曬大氣:「五。」

中。

「開曬!」

中啊!

「飲啦屌你!」我推枝酒過去。

佢將枝酒枝反轉,然後…

半滴都冇。

九一開,我開始有少少Wing wing地。

「冇酒,咁我去個廁所先。」我起身。

佢起身過嚟扶住我:「你睇住啊。」

我揈開佢:「我掂啊,你定啦。」

佢「噗」一聲笑咗出嚟,然後坐返低:「咁你自便啦。」

「梗係啦,唔通叫你幫我逗住咩!」我扶住張櫈,死淨把口。

我扶住啲櫈,用咗一陣終於去到距離我個位五步遠嘅廁所。

痾個尿再洗個面,然後滿血復活。

行返出去,已經見到枱面有一壺Mix好咗嘅。

「喂啊仔!」老細叫我。

「咩事?」我問佢。

「上次臨收鋪,你嗌酒唔記得截住你,有枝你比咗錢但係未開。」

「有啲咁嘅事?」

「有啊,上次張單有落到,我收埋你錢架喇。」

「我想問…」

佢打斷咗我,唔比我問。

「唔好問,啊姐幫你mix曬架喇。」佢指住擺酒嗰張枱:「我驚下次唔記得。」

我望過去,六壺Mix好咗嘅酒已經喺枱上面擺好曬陣。

多謝你啊老細,你真係一個好有道德嘅生意人,酒吧業真係欠你一個交代。

「又有得玩,開心仔!」啊澄拍曬手。

「係呀,哈哈。」我失去靈魂咁苦笑。
澄、晴(九)
我已經唔知我到底飲咗幾多,亦都唔知到底淨返幾多,我淨係知我幾乎每分每秒都飲緊。

我已經進入半沉睡狀態,耍曬手擰曬頭。

「冇啦,飲曬喇。」啊澄拍咗拍我。

聽到呢句,我眼前即刻憑空出現咗隻天使同我講「醒喇柒頭,走得喇。」

「喂老細,埋單。」我舉手。

「嚟緊!」老細拎住張單行過嚟:「千八。」

我擺低錢,然後就S字形咁行出門口。

係新鮮嘅空氣,我終於知咩叫死過翻生。

「我走先喇。」佢轉身就走

「喂!」

「做咩?」

我諗住叫佢送我返去,但又好似好柒咁,都係算啦。

「無嘢喇,掰掰。」我坐喺石壆上面點煙。

食食下煙,我對腳前面多咗個影,有人企咗喺我左邊。

我望過去,視線只係淨返一條線,咩都睇唔到。

好攰,對眼完全擘唔大。

「你認唔認到我?」佢對住我講。

係女人聲,但把聲有啲沉,好似啱啱喊完咁,同佢原本把聲應該好唔同,我認唔出係邊個。

我擰咗擰頭:「你邊個?」

「啊晴呀。」

啊澄?唔係走咗喇咩?

但又唔會係啊澄,佢嬲緊我。

仲有第三個叫啊晴?但除咗佢兩個,我冇識人叫啊晴。

「行啦。」佢踎低。

是但啦,都一樣,我估應該都唔會有男人扮女聲執我屍。

我一手搭落佢膊頭,同佢一齊踎咗喺到。

「起身喇喎。」佢一手攬住我條腰,一手捉住我隻手。

「嗯。」我扤咗扤頭。

我慢慢用力起身,然後失平衡坐咗落地下,佢都比我拉埋落嚟坐低。

「坐定。」

講完,我成個人就比佢抽起咗。

「企定未?」佢攬得更實、捉得更實。

我原地踏咗兩步,然後扤咗扤頭。

「咁行喇。」佢拍咗拍我搭住佢隻手。

我扤咗扤頭,然後佢就開始慢慢向前行,我一步佢一步咁。
澄、晴(十)
我搭住佢一步一步咁慢慢行,用咗唔知幾耐終於返到屋企樓下。

「喂,密碼,樓層。」佢拍咗拍我背脊。

「7542,17。」慣性嚟,醉咗都記得。

「嘟、嘟、嘟、嘟。」佢撳密碼。

「行喇。」

我跟住佢一步一步咁行入𨋢大堂,然後入𨋢。

我挨住扶手,然後就順勢坐低。

坐低未夠半分鐘,佢就抽起咗我。

「行喇。」佢拍咗拍我手臂。

我扤咗扤頭,然後跟住佢行。

我Feel到燈光暗咗好多,應該出咗𨋢。

我跪低,然後佢又抽起我。

「差幾步咋,頂住。」佢好大力咁捉住我。

「嗯。」我扤咗下頭。

我跟住佢行咗縛步,然後就停低咗。

「鎖匙。」

我喺褲袋摷咗摷,摸到啲似係鐵嘅嘢就拎咗出嚟:「呢條係咪?」

佢拎走條鎖匙:「等我一陣。」

三秒後,佢將條鎖匙塞返落我隻手到:「唔識開,你嚟。」

我拎住條鎖匙,對咗幾秒終於對啱位。

「咔噠!」

門開咗,佢更用力咁捉實我:「睇門檻。」

我跨咗一大步,無Kick親。

我喺呢個漆黑嘅環境裡面隱約見到熟悉嘅肉色梳化,就直接攤咗落去。

我攬住張被,諗住合埋眼就可以瞓,點知一合埋眼,我個頭就即刻轉到都嘔。

我擘大眼彈返起身,然後用力咁呼吸,成個人即刻醒曬。

我望咗望周圍,佢跪咗喺我隔離。

間屋好黑,我只能夠見到佢個輪廓。

佢係…啊晴?

我捽咗捽眼,然後用盡所有精神望住佢。

「望完未啊?」佢撳低我:「瞓低,但唔好合埋眼。」

過咗陣,佢好似拎咗啲嘢返嚟,然後又跪返喺我身邊。

「啊晴你拎咩嚟?」我問佢。

佢冇答我,我只係聽到有水聲同擰毛巾嘅聲,然後就有啲嘢冚咗喺我額頭上面。

好暖,好舒服。

「有冇好啲?」佢問我。

「嗯。」我扤咗扤頭。

「我走喇。」佢企起身。

我拉住佢衫角:「唔好。」

「我知你未得。」

佢拎開我隻手,然後就開門出咗去,而我都好快就瞓着咗。
澄、晴(十一)
喺我再次擘大眼嘅時候,我身邊一個人都冇。

個頭仲係有少少痛,不過應該飲杯水就無咩事。

我坐起身,睇咗睇錶。

十點,應該所有人都返曬工。

我起身飲咗杯水,然後就去老竇同老母間房睇咗睇,冇人。

我行返去我間房到,點知我一開門,就見到啊晴瞓咗喺到。

佢着住白背心、真理褲,一般嘅居家衣著。

仆街,我個頭又開始痛。

到底我琴日做過咩?

我將我個腦裡面零碎嘅片段重新組織,再加上我眼前嘅畫面,我諗我大概估到發生咗咩事。

我揈咗揈頭,然後爬上床背住佢瞓低。

佢拍咗拍我背脊,然後我擰轉身:「做咩?」

佢都擰轉咗身,我哋兩個喺床上面你眼望我眼。

我張床好細,我哋兩個塊面嘅距離連十CM都冇。

「做咩起咗身都唔叫我。」佢摸住我塊面。

我摸住佢隻手:「我唔知你喺到啊嘛。」

「傻仔,唔係我送你返嚟,仲有邊個會送你返嚟?」

「好似係,條仆街就走撚咗。」

「你都識講啦,咁琴日扶你返嚟嗰個咪我囉。」

「但係…你唔係嬲緊我咩?」

「咩我有話嬲你成世咩?」

「好似係。」我傻笑。

「喂。」

「做咩?」

「你信唔信十秒定律?」

「信啊,做咩?」

佢冇覆我,而我都冇再講嘢,只係專心咁望住佢雙眼。

十。

九。

八。

七。

六。

五。

四。

三。

二…

我個身突然好似比人控制咗咁,塊面不受控制咁貼過去,而佢…

都一樣。

我哋就咁蜻蜓點水咗一下,就好似有條羽毛掃過我個嘴咁。

只係一瞬間,但係錫呢樣嘢有時就好似畫公仔咁,唔洗畫出腸。

佢攬住我,而我思索咗幾秒之後,都攬住咗佢。

「你有冇諗過一樣嘢?」

「咩?」我更用力咁攬實佢。

「有時人真係唔洗做到好曬先搵另一半。」佢輕力咁拍我背脊,好似氹BB咁。
澄、晴(十二)
「你想講咩?」佢好似暗示緊我,但我唔肯定。

「就算你未係最好,我都鍾意你。」佢塊面返到我面前,距離又近咗。

「但係我咩都比唔到你,我讀書差、冇錢,然後又矮、毒、柒。」我講出咗我一直都唔夠膽講嘅嘢。

「男人三十而立,你而家冇啫,十二年後嘅事邊個知。」

十二年後會點的確係連算命佬都未必知,但我對自己真係冇信心…

一啲都冇。

我覺得,我成世都會係咁。

我係咁諗,但我從來唔夠膽講出口。

我將重點擺落基本上變唔到嘅三樣嘢到:「咁矮、毒同柒呢?」

「毒?」佢指住我痴喺牆上面嗰張啊源嘅「我覺得自己係零」貼紙:「啊源當年都毒到計都傾唔到半句,而家又咪娶老婆生埋仔。」

好似又係,啊源都可以,點解我唔得?

一語道破,但我…

真係襯得上你咩?

「咁…」

我未開始講,佢就錫咗落嚟。

佢褪後,得返我呆咗喺到。

「我都唔係完美,咁我哋咪一齊進步。」佢雙手摸住我兩邊面:「你唔要你覺得,我要我覺得。我覺得你好撚靚。」

佢嘆咗啖氣:「你知唔知重點係咩?」

我擰咗擰頭,然後…

佢再一次錫埋嚟。

輕輕嘅一吻,但我感受到佢有幾愛我。

「重點係你。」佢眼都唔眨咁望住我。

唔知係咪我仲宿醉緊,個人仲好敏感,聽完佢幾句之後啲眼淚就湧曬出嚟,喺個眼框到𠺘𠺘下。

「做咩喊啊?」佢唔係好反應到。

我攬住佢,佢將我個頭埋咗落佢心口到,然後我啲就好似失堤咁湧出嚟。

「無事無事,唔喊唔喊。」佢一手溫柔咁摸我個頭,一手輕力咁拍我背脊。

我聽住佢嘅心跳聲,而我嘅心跳都好似慢慢同佢同步。

佢溫暖嘅體溫包圍住我,加上佢一直輕力咁拍我背脊,我都慢慢平伏返。

佢耷低頭望住我:「好返啲未啊?」

我抬高頭:「嗯,好好多啦。」

「咁我要問你嘢喇喎。」

「你講啦。」我知佢要問咩,但我想佢講。

「你可唔可以同我一齊。」

「嗯。」我扤咗扤頭。

我將個頭埋落去佢心口到,佢都攬實我,然後輕輕咁、慢慢咁掃我背脊。
澄、晴(十三)
「你洗唔洗瞓多陣?」佢問我。

我輕輕扤咗扤頭,然後個肚「咕」咗一聲。

「係咪肚仔餓啊?」佢當我小朋友咁同我講嘢,但我好鍾意咁。

「嗯。」我有啲尷尬咁搲咗搲頭。

「我都有啲餓同眼瞓,一間食完嘢一齊瞓啦。」佢坐咗起身:「你屋企有冇嘢可以煮啊?」

「做咩啊?你想煮?」我問佢。

佢扤咗扤頭:「我得架,你信我啦。」

「唔係啊,我諗緊有咩可以煮。」

我唔係質疑緊佢,我真係諗緊,因為我好耐冇出過手煮嘢食。

我醒起琴日我啊媽有講過雞蛋同麵包呢四個字:「你睇下雪櫃係咪有雞蛋,然後再睇下雪櫃後面張枱有冇麵包。」

「好啦,咁你瞓陣先啦。」

講完,佢就爬咗落床,而我就合埋眼諗住繼續瞓。

我都仲未瞓返着,就聞到有浸淡淡嘅…

燶味。

燶味?

仆街,佢煮燶嘢!

我起身跳落床,然後直衝去廚房,一手就熄咗個火,而佢就拎住個鑊鏟企喺我後面。

「你搞咩煮燶嘢啊?」我有少少大聲咁問佢。

「你咁惡做咩喎…人哋屋企用易潔鑊架嘛,點知你嗰隻唔係。」佢扁住嘴咁講。

佢唔講我都唔記得有易潔鑊呢樣嘢,易潔鑊煮嘢的確係可以唔洗落油。

「對唔住啊,啱啱語氣重咗。」我行返去佢後面,從後攬住佢:「你唔好嬲嬲啦好冇?」

佢擰個頭過嚟,個嘴對住我耳仔。

等陣,點解要對住我耳仔?

當我意識到唔對路嘅時候,一切都已經嚟得太遲喇。

佢撳住我塊面,個嘴貼住我耳仔慢慢咁向裡面「呵」咗啖氣。

我即刻打曬冷陣,仲升埋半旗。

我推開佢:「我煮啦,你出去等陣。」

佢從後攬住我:「唔要,我要陪你煮。」

我摸咗摸佢個頭:「好啦好啦,咁你企我後面啦,驚一間彈油。」
澄、晴(十四)
我拎起個平底鑊將嗰舊蛋焦刮落垃圾桶,然後拎去洗,而佢就企喺我後面一直攬住我,成隻樹熊咁。

我洗好個鑊,抹乾水擺返低,然後就去雪櫃拎咗兩隻蛋。

我拎住兩隻蛋:「想點整?」

佢將個頭擺喺我膊頭上面:「你識唔識整好似朵花咁嗰啲架?」

「都…識嘅。」

之前都有整過,但好耐冇整過真係驚炒車,不過佢想我整就試試佢啦。

「好嘢,有花花蛋食!」佢錫咗我塊面一啖:「咁我行埋一邊睇你整得唔得架?」

「都好,驚一間太大動作整到你。」

「你夠膽先算啦,你整到我就騎撚死你。」佢喺我耳邊用氣聲講。

又嚟一鑊,今次起撚曬。

講完,佢就行咗去我後面拎咗張櫈仔坐低,然後雙手托住個頭,好似啲小朋友等緊老逗老母煮飯咁。

我轉身背住佢,扮無事咁喺到打蛋。

蛋打好曬,大戰而家先正式開始。

熱鑊,落油,然後落蛋。

冇記錯係等二十秒,然後插兩隻筷子落去轉個鑊。

我拎住對筷子,扎好曬馬。

三。

二。

一。

我一嘢將對筷子插落去,嗰個力道差啲可以隊穿個鑊。

我另一隻手即刻揸住個鑊柄轉咗個圈,然後…

得咗!

我熄火將隻花花蛋上碟,然後擺去隔離張枱到:「啊晴,過嚟睇下。」

佢跳下跳下咁行咗過嚟:「嘩,好靚啊,你好叻叻啊!」

「梗係啦!」我好得戚咁講。

佢一嘢攬埋嚟,仲錫咗我一啖。

我未反應得切,呆咗咁企喺到。

「點解有嘢哽住嘅?」佢望住下面。

「唔知啊。」我攬實佢,唔比機會佢望落去。

然後…佢伸咗隻手落去摸咗下。

「死賤狗,你好鹹濕啊!」佢好奸咁望住我:「我咩都未做你就咁架。」

咪吹啦,咁叫咩都未做?

「對唔住。」我都唔知點解我要講對唔住。

「傻豬嚟嘅,講咩對唔住呢?」佢摸咗摸我個頭:「你都冇做錯嘢。」

「嗯。」

「係喎,你自己嗰份呢?」

「咩呀?」

「你拎咗兩隻蛋,但係整埋一齊變咗一隻花花蛋。」

「好似喺喎。」我忍唔住喺到傻笑:「咁點啊?」

「唔緊要啦,拎出去先,我切一半比你。」

「好啦。」

講完,我就將把刀仔放落碟蛋到行咗出去。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞