點樣可以學識同人相處

121 回覆
43 Like 17 Dislike
可以講多啲自己,例如最近去左邊到玩,番學/番工遇到咩開心/唔開心野,八掛野,基本上咩都講得,如果大家都打機咪講下最近玩咩,想講就可以講
樣問題
但啱啱識無耐都可以架?
呢個提議幾好 如果自己模擬對話有無得諗
前提你要模仿到其他人嘅對答

當然你都可以試下自己估完再實際試睇下差幾遠嘅
同人傾得多試下傾
留意下人對乜有興趣
我同樓主個情況好似 每次同新識嘅人講嘢講耐啲就覺得好尷尬
真係第一次見面果種就可以互相分享下大家既興趣呀,平時鐘意做咩呀之類lor。有個開場白係幾好用:「你平時有冇xxx嫁?」,例如自己有做開gym既,咪可以:「你平時有冇做開gym嫁?」然後咪等佢答,佢答完你又可以分享番自己做gym啲野,個話題岩傾咪一路延伸落去,唔岩傾又可以用同一個開場白黎轉話題:「你有冇養寵物嫁?」之類,去認識下大家。最好傾啲你自己都有做開/識既野,先至講到落去
你唔可以拎吹水佬同你比較架,你冇得同佢哋鬥
內向既人長處唔係呢個位
你目標應該定係唔好比人覺得你沉默寡言同奇奇怪怪既人
要衝破習慣被動呢個關口,當你開聲同人溝通係暢所欲言,你來我往
同女仔通常都係傾日常同鎖碎事,咁當然要睇對方咩人
之前有fb 雜誌講名牌袋跌價,我會拎呢個話題黎講笑
咁好似依家最hit 話題緊係講日本機票成12k 一張
仲要買唔到類似咁
希望幫到你諗通,我都係過來人
真呀!你講得好啱 成日人地講完做咩我都唔太識就傾唔到落去 下次試下從自己興趣開始講先
頂你唔講我完全唔知你點樣可以留意到咁多 平時份工太忙都好少catch up時事
有d料到
接波傳波同預判對方點答都好重要

高手係要自己主導成個溝通方向同節奏
再根據對方反應不斷調整
有無咩signal知道對方有興趣嘅嘢 淨係識睇對方無興趣d咩
想問多樣嘢如果對方講完一d睇法我可以點回應佢?好多時我淨係識講d我都覺得係呀果d廢話 或者要有一樣經歷/睇法覺接到
識有個fd,佢好搞笑,咁咁啱有個同事冇返
我個fd就話,得兩個可能性姐,無啦啦消失一係去左隔離一係去左kk園區,你覺得係邊樣啊 ,笑到我
睇場合同人

場合:例如就落車,你就唔使長篇大論咁講自己意見,簡單應下咪得,如果大把時間先慢慢講

人:有啲人唔係真心想問你意見單純想要人和應佢,特別有啲女on99 明明唔合理但你理性回應佢佢會嬲咗 只係想圍爐

可以真心交流嗰啲先傾落去,睇法的話你如果同意又冇乜補充可以舉例子嚟和議

對方:香港啲防疫政策真係好死板
我:係啦新加坡一早開咗關依家不知幾掂

希望幫到你
唔好諗對方點諗
係wo講例子 幾好嘅方法

其實都係架要點樣分辨對方想我附和定真係想傾下大家點睇都好難

但如果真係想交流 但我又唔熟果個topic 除咗問仲可以點我唔係問就會直接講我想講嘅topic…
最簡單咪佢講既野多咗
初頭可以由佢感興趣既事物入手
傾得多應該可以練到唔靠興趣傾
你個人有趣就乜都傾到
所以最好留意多d事物,有自己興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞