點樣可以學識同人相處

121 回覆
43 Like 17 Dislike
我都sense到呢樣嘢 但問題我應該focus d咩?同點樣focus
呢個方法幾好 我試下先但一開始唔知人地興趣點算 問嚟問去都係d返工嘢 尤其是同同事
唔好睇咁多連登
講嘢要夠虛偽
下下都要不懂裝懂
要表現咩都識咁
就算遇到d野唔係好識都亂鳩咁up,up耐d 有幾耐就up幾耐
仲有就係小小野都要講到天花龍鳳咁
唔係 呢啲係叫做尷聊 冇嘢講搵嘢黎講
都係嗰句 好奇人地嘅生活 你有冇例子係你點樣好奇其他人嘅生活咁
咁你咪直接問平時鍾意去邊度玩
點解會咁講係因為人都鍾意被其他人好奇關心 如果有人問你關於自己嘅嘢相信你都係可以分享好多野出黎
直接問係其中一種方法啦,你又可以直接講

例如: 你係咪鍾意/有玩開攝影架?我覺得個感覺好似
其實你有依個意識+調整
已經提升緊社交能力
學識睇人眉頭眼額都係其中之一

依樣野只會越練越好 非常好
加油
Errrr 就係問下佢呢排忙唔忙 搞緊d咩仲可以點好奇生活

有時記得d人話佢地跌親/車壞咗都會問下佢地搞掂未 但好似反應唔好 唔知係咪都係太personal ge 關心
咁惡聽落唔係好正路wo
多謝你但想問埋絲打如果想同人熟要點開始 係咪自己分享d內心諗法先
如果你係Ig識人嘅 咁你咪可以透過佢啲story and post去了解返佢一個點樣嘅人 平時/之前去過邊度玩 個經歷係如何

針對車嘅例子黎講 試下角色互換 依家人地咁問你 你會點答
食左咩呀 我岩岩訓醒連中午飯都未食
如果係同事呢 點樣搵佢地傾下閒計

我可能會講整咗未同點解整/整果陣有無咩特別嘢?
Lm
你問我要揀啱另一半好難
同埋好似你講其實都要由唔識到frd到close
你本身番緊學?
做緊嘢難太多
響呢度我聽落去好似都係對事情 對你嘅同事呢
你會講啲乜嘢

我舉個例子 你整緊個project
一個正正常常嘅老細 可能都會問你整咗未 點解整 整果陣有冇咩特別野

一個會關心人嘅老細 可能就會講多啲同個人相關嘅嘢

你辛唔辛苦? 你好似好攰咁
有啲咩係我可以幫手嫁
好似好難咁wor 件事
明唔明咩叫閒計 你問人地公事 搞到人有壓力 仲叫咩閒計 傾計應該係輕鬆愉快
我同你一樣,不如我地傾下
果件唔係公事係佢之前分享咗嘅小事嚟 我先再問返佢點
我諗重點係唔知講咩先可以同人熟 唔講八卦嘅話
可以 你留tg?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞