點樣可以學識同人相處

121 回覆
43 Like 17 Dislike
自己一直係毒撚
淨係可以同熟嘅fd先可以自然相處
最近下定決心脫毒擴闊下社交圈子
但慣咗同親fd傾都係deep chat 多
學嚟學去都唔識small talk
同埋咁做會消耗好多社交能量
搞到識新人果陣好易dead同尷
請教下咁多位師兄有咩建議
尊重 幫助 讚美
再推
我自己唔識製造話題、如果無一個話題多既人係附近。九成九會deal air、好撚老尷
咁可以點算有時轉數真係好慢諗唔到新topic
其實有時識人都係一種攰
樓主想識咩人先
認真都會想識另一半 但有時覺得問題大到識close fd都未必得 所以都係想學下點樣由唔識傾到同人熟
由表達自己宜家諗緊咩 你心情係點 開始?

你睇完我上邊呢句 你覺得點?
Same here 樓主幾多歲
分享自己先 講下自己性格喜好同埋經歷
無拿拿咁講好奇怪
20頭啦 你都係巴?
點樣可以自然咁講 唔識鋪墊
樓主仲讀緊書定點?仲讀緊大學嘅應該識人都仲唔難,做咗野之後就難好多啦
small talk 黎黎去去咪 早晨 食左飯未 今日天氣幾好wo
你覺得好奇怪
呢一種係咩心情?可唔可以形容到出嚟

疑懼? 羞愧? 詫異?

可能你又可以講下呢種心情又係點嚟

因為我平時唔會咁講嘢? 我細個父母都唔係咁教我?

你問我 簡簡單單向身邊嘅人表達下你宜家嘅感受
已經係一樣好重要嘅嘢

開會開得長 你可以同格離果個講 好悶呀~ 佢有共鳴就自自然然會同你講嘢啦

睇到有單新聞 你覺得好好笑 咪同人哋講下單新聞 你覺得好好笑

唔知幫唔到你 你可以試完之後 睇吓點啦
做緊嘢啦
好多謝你咁認真咁答我
其實我有時係覺得驚自己無拿拿咁講
人地會覺得我怪唔鍾意我
即使我知未必係咁
但萬一咁樣被人唔鍾意會好受傷
所以個腦就會空白咗諗唔到有咩講/驚回應錯
其實毒撚識人係好消耗能量

去好奇人地嘅生活
你有種諗法係 「無啦啦講一啲嘢 其他人會覺得你怪同唔鍾意你」而呢種諗法令你驚

0-10分 你有幾肯定呢一種諗法? 有咩嘢支持/唔支持呢一種諗法嘅嘢 令你俾呢一個分數呢

呢個問題 你自己問下自己
————————————
如果純粹係表達自己嘅課題 你可以試吓去書店搵高敏族係你嘅天賦 (好似有三本)咁上下書名嘅書啦
我諗就算你唔係 所講嘅高敏族都好啦
佢入邊嘅嘢講得幾好 亦都有啲技巧 睇吓幫唔幫到你啦

如果係啲深層次啲 關於(我咁估啦)點解你會覺得其他人會唔鍾意自己 點解呢種樣對你咁重要

或者係 點解自己好需要其他人鍾意自己

我諗搵下啲輔導相關嘅專業人士去傾會適合啲
可能呢啲嘢係關於一啲童年呀 屋企嘅嘢事
而家都做緊 有咩都r咗吹先但我又會諗係咪要睇人眼色諗下佢想唔想同我傾先
同人相處 重點係" 聽"

聽人講多啲 自己講少啲

7:3比例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞