點樣可以學識同人相處

121 回覆
43 Like 17 Dislike
我都係
又唔算冇朋友 但通常傾計都係人地開話題自己答嗲
咁講完一樣嘢對方諗唔到講咩點算
夾硬搵啲野講
或者等人講 自己個腦冇咩topic唔知點搵話題 講野又唔叻 通常一句起兩句止
可能我表達得唔好 或者我直接少少講

人哋同你講跌親/ 車壞咗

兩個版本:
1. 你最後搞定未?(關心件事)

2. 有冇事呀你? (關心人)聽落去好似你去玩 最後就跌親 好似破壞咗你心情咁(你嘅感覺)

聽落去 至少我咁覺得
你似乎關心件事 而唔係對人有好奇心
你兩個朋友或者俾咗啲唔好嘅經歷俾你呢

會唔會都俾個機會自己 去試吓 睇下其他人係咪都係好似你兩個朋友咁嫁

嗱 最後可能都係真嘅 其他人都一定會話冇興趣 唔想知

但係你會唔會試吓俾個機會自己 去睇吓係唔係真係自己咁樣講嘢好有問題
呢樣野對你同人相處都可能好重要

其他人我唔知 但係至少我自己會應你 就算你分享嘅嘢我都覺得唔好笑都好
唔知講咩時最好就係講時事
講防疫都有排講啦
一開始叫你試多d
就係要你拎多d唔同嘅社交經驗
失敗更加要拎

唔柒過係好難成長得快
教哂d正確嘅反而害左你
Deep chat 同small talk 最大分別係small talk 唔洗點用腦,簡單講係9up 廢話
點解你會覺得困難,係因為你待人接物習慣咗被動,而溝通習慣講有用既事,所以有呢個矛盾出現
Small talk 都係智識同實況既表達溝通,所以唔洗學,你識表達就ok ,熟能生巧
男仔既話開頭會講少少實況之後其實可以單刀直入,問佢有咩嗜好
假如佢話鐘意打籃球同玩音響
你識咁就傾落去,你唔識可以用疑問句溝通去了解呢個人
依家最勁係邊隊?你有冇去過睇nba?
聽講玩音響累三代(笑住講),聽開咩音樂?
女仔就講實況周邊為主,輕鬆傾閒計咁
簡單溝通先,例如問下少少背景,例如工作,住邊到咁,(返工場合)或者係其他人既資訊
唔需要好有話題性,喜好就認識少少從觀察再講,女仔天性對人與人之間既事同發生既事好樂意溝通

你可能有個疑問,我唔講廢話架喎,同埋我冇興趣問一d我冇興趣既事喎
如果你咁諗就諗錯,因為small talk 講咩真係唔重要,都係講d表面野,都係無聊既對話題,最重要係你有興趣同佢建立新既基本關係,所以你要同人有溝通
咩價值觀,咩諗法,認真既話題,等你大家關係熟左自然會講啦
連岩唔啱傾都未了解到,人哋只會覺得你做乜鳩
巴打似乎社交能手
如果我返緊學,想識個女仔應該點做,我淨係知佢有睇動漫
其實我同你同諗法,相反啲朋友腥啲野出黎我都會比反應佢地,至少我相信佢地都係想分享何必令人冇癮但事實真係你點對人,未必受返同樣對待
巴打唔講我都無留意過呢樣嘢有咩方法可以關心人多d?
但夾硬搵嘢講又會令到大家更加尷…
巴打分析得好準!成日都唔知small talk講嚟做咩

但係呢我發覺我同多嘢講嘅人有一個關鍵嘅唔同就係佢地有好多fd嘅故事同搞笑嘢可以分享 所以呢d時間我都得個問同聽 回應唔到d咩

而且同女仔傾計更加唔知有咩話題 好多時只係講到人地同自己都有嘅共同興趣
同男仔傾一係講波經,講打機,一係講車,講股票
同女仔傾一係講明星演唱會,睇咩19 youtuber,一係講行山,講旅行
基本上你有番以上話題都夠你同人吹水破冰
@SnowballHero
唔會lor 分享下自己既生活姐,又唔係要談心傾心底說話
咁出黎做野都真係圈子會愈黎愈細
係啱啱做定做好耐啦都好唔同
或者好多人都用app囉,你都會唔會有
呢d都ok 問題係傾嚟傾去都係呢d 唔會深入到
你講分享生活係指最近遇到咩人/身邊d fd點?
睇過少少 覺得自己問題唔係觀念到 係實際技巧上
你自己得閒寫定個mind map 係吹水用

例如:
開關喎想去邊玩
星期一就問佢weekend 點過
邊套戲票房幾勁喎有冇睇

大原則係你問嗰陣諗定人哋有咩可以答你
記住吹水係猜波,拋過去畀人哋接再拋返過嚟
你一下殺落去咪dead air囉

背後係需要練習仲要keep住留意時下有咩熱門話題
對內向嘅人嚟講吹水係好攰,但作為生活技能係必須要習得,加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞