香港點解今次一定輸俾新加坡?

256 回覆
677 Like 36 Dislike
中產一走就成家人走
而低下階層走嘅 先係一個個咁走
樓價唔覺得短時間內返到高位
瑞士
50+,冇讚過大學,做送件速遞十幾年
咁你人生閱歷應該好豐富
澳門家下想蠹黃
新機場絕對係無遠見嘅表表者
後來擴建嘅全部都同港英幫你plan 定嘅差天拱地
北衛星用幾年就拆嘅T2垃圾中場
不過更估唔到最後比港共玩疫情玩到收皮
澳門家下想
50年不變? 根本50年一直都變

支那由始至終都無想香港好過

由佢地廿年前起廣州白雲機場 深圳蛇口港

到今日膠鐵 港支澳 三跑 大愚 北部都會區

全部都係睇撚住香港黎食

明偷暗搶 嫌基建太耐 今年直接搶四千億外匯 第時mpf買支債

香港變腥肛 支那又贏
新加坡唔會有個「阿爺」干政要求清零拖後腿
無得唔贏
冇"自由行雞"叫,唔開心幾年~
其實輸咗好多年只係近期新聞接二連三咁報導 放大咗個討論
一睇超哥個樣就知佢係戈巴卓夫咁嘅歷史偉人
全球最佳機場三甲就係一個好好嘅例子
monkeypore 變 moneypore
2022年仲講攬炒out唔out
而家係玩自爆
我都係50+, 14年初時都未知乜事,係覺得啲後生仔好犀利,我響佢哋年紀時仲on 鳩鳩,我當時並冇特別贊同或反對因政府都唔慌好嘢,直至條撚樣689叫開tear gas....
時光飛逝五年後政府強推extradition law, 一睇就知通過咗仲會來投資?立法意如何我唔理,但邏輯上立咗香港衰(唔係死)硬,所以一二百萬同及後遊行大部分都有參予.是到啲年輕人比狗打同拉,仲有721, 831, 101 等等令我嘅傷心憤怒及羞愧,為何香港嘅未棟樑比自己政府打壓,傷害.及後捐款支持被捕手足,換美金運動(我知好on 鳩,但後因on 鳩而得福),區議會選舉等等被動嘢都有做.最後支拿角安髮地圖炮一嘢將運動射底...唉
緊接武肺搞到世界大亂,支拿以為可重塑世界新秩序,點知雜種堅持training, 港共政府死跟,心諗太正了,人哋力圖將生活正常化你哋仲加多幾錢肉緊封城,啲經濟唔係話振興就振興,破壞咗就冇喇.
講返自己,政府迫針但我寧死不屈,唔打並唔打並非因正苦迫打而係佢根本冇用點解要冒險?之後間閪公司迫打我唔理比佢炒,我終於鬆口氣,攞住公積金同儲蓄(美金)射哂去美國first trade,剩底少少港幣,税都唔駛納躺平食花生睇港共點折墮
李家超夫
仲要原地自爆
上層都係咁
走下一代後生

香港既資產減半轉去英美澳加
香港留低個老野自住/收租

成班人過哂六十歲,係度奶福利
其實我嘅見解同你一樣, 新機場真係幫左香港好多好多, 但只係屬於英殖時期留下來嘅遺產, 同97後堆廢柴冇關係。
agger 作為一個平民
係想安居樂業 好簡單咁一生 管治得好邊有咁多人理民唔民主

明顯香港越黎越差 壓榨低層自肥
上左岸既廢老臨老驚呢啲?

想知對香港有咩影響,我地仲有祖國,祖國大灣區地大物博,要人有人要廠有廠,你唔信祖國呀?

全完唔覺有影響,爆疫後日日返工仲好忙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞