香港點解今次一定輸俾新加坡?

256 回覆
677 Like 36 Dislike
我50+,香港同新加坡角力都唔係第一次,以前香港人有歸屬感,信有錢大家搵,共享繁榮...香港人(尤其係後生仔)把口係衰啲,但真係做嘢都叫齊心落力,知新加坡搶香港生意,大家把口就鳩up,但大家都肯行多步,而有成果之後,eg 公司賺多10蚊,老細最多袋咗5~6蚊,其他跟大家表現分.

但老共港共食到盡,有賺10蚊佢袋9蚊,得番1蚊幾百人分!!!! 明顯感覺到今次好多人見新加坡搶到香港生意,係會拍手掌,因為有錢大份你食晒,蝕錢受傷你傷過我,做咩要齊心救香港呀,吓吓吓吓吓吓.......

呢次唔係新加坡贏,係香港輸,仲會一路係咁輸,港英時代都有利益輸送,都有裙帶關係,但老共港共食到盡晒,仲要滴零加國安法,大家寧可躺平攪炒都唔會落力.香港一定一定一定玩完
清到零+同祖國通關香港經濟就起飛啦

In 波叔 we trust

http://news.now.com/home/local/player?newsId=470767
無鬥過點叫輸,自己棄權
香港人才同熱錢都去晒坡仔
淨返D大陸人同廢老
無晒動力的城市,唔輸就假
以前出嚟遊行示威,都係覺得可以救到香港
到19年個個都講攬炒,就代表係冇得救,但心底裏都有一絲奢望可以迫到中共妥協
但鎮壓之後,後國安法時代,坐監嘅,移民嘅,心淡嘅,無力感去到最高點,傷痛過咗就淨低有得搵錢好搵,香港點墜落,根本無心去理,亦無力去理,食花生好過
我要攬炒!
呢個係2019年,香港人對中共、港共嘅承諾!
香港人,言出必行!
通關之後再落黎香港搬多千幾億走
新加坡政府雖然獨裁,但係精英管治,由上而下都咁高效,領導人可能有啲著數,但人地政府決策事事由本國利益出發,唔會做“賣坡“既事
舊幾年唔係話支持攬炒既咩
而家政府接棒做又做得咁好,暫時冇咩不滿
冇棄權,大家都好落力,推多香港一把(落海)
仲有動力,好多人發緊力推動緊香港(落海)
唔止食花生,仲補多一嘢
因為佔中囉

不如轉營做白粉中心好過啦
發揮轉口港最大優勢
家下都唔知幾積極推動香港(落海)
只要打針,香港經濟
逃犯條例就聞到味

大陸高官走錢最易喺邊呢
講出事實
點止賺$10 比得返$1你,係之後仲要你嘔返突
香港不嬲都係亞洲最大毒品轉口港,呢個地位無變過
人地訓喺度都羸喎
而家東莞收咗皮,不如做埋黃業做亞洲第一性都
公司賺多10蚊,老細最多袋咗5~6蚊,其他跟大家表現分.

講出黎塊面有無紅
唔好睇到自己咁重要 香港變返漁村可能係有劇本呢

七月一日上午比卡超上台
同日下午佢同深圳開會

香港需要殯葬地方 又係深圳講兩講停咗
香港人打三針 大陸人零針 踢爆仲話風險低

全世界邊有一個市長咁唔睇住自己城市
你問過澳門未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞