香港點解今次一定輸俾新加坡?

256 回覆
677 Like 36 Dislike
要有覺悟死咗未必可以重生返本來嘅香港
未必係再主打金融
可能係其他產業結構
就睇下大家接唔接受到
可能到時生活得開心啲呢
問下蘇文風同麥玲玲
係,你當新加坡本身就係屬於李家既大公司黎

李家點會整衰自己間公司,老百姓就係佢員工
支持做番漁村
下下都own goal
高汁回…XD
19救唔到港 但其實攬炒係成功咗
性都都係靠班50歲以上幼雞支撐

香港未來靠哂60歲以上青年支撐
獨裁有保留
新加坡係有民主選舉,上至總理同所有首長級官員都係地區直選當選議員黎

雖然選舉有唔公平的地方,但制度上行動黨係可以輸選舉落台
只不過現在新加坡人比左mandate行動黨政府去做強勢領導
如果有日新加坡變心唔玩精英管治, 絕對可以變天
因為64再加97淪陷,所以香港公司將香港定義為搵錢地方,開始賺到盡唔理香港死活,歐美先係生活地方
淺水鯉魚終有難 百載繁華一夢消
我二十幾年前第一次出差去新加坡感受:
會議展覽中心:硬件OK, 但行出黎接駁個商場feel, 完全唔想行;
遊覽/觀光:
牛車水, 到此一遊;
烏節路:得個熱字, 但D商場完全唔想行入去;
聖淘沙+cable car: cable car差過40年前海洋公園feel, 聖淘沙只係一過動植物公園, 好後悔比$入場(其實唔記得要收錢定免費)
卡拉OK: 得D馬拉, 沙嶗越鄉下妹陪坐, 唔識形容, 好彩唔係自費。

往後20年, 聖淘沙變左渡假島, 賭場(去過澳門, 行過新加坡賭場都過門不入), Night Safari, F-1....做左N樣野,國際地位從來追唔上香港級數, 唔止追唔到, 仲越輸越遠, 馬騮國上上下下酸香港酸到不得了。

同時又回望香港, 過去二三十年做過D咩野? 除左起左新機場(對唔住, 係千古罪人彭定康為左花光香港庫房攪出來的), 我諗唔到仲有咩project係可以幫到香港發展? 就一個自由行飯來張口樓價升左幾倍就過左廿年。

97後做高官就只識奶共, 奶到夠鐘就榮華富貴鬆人。香港人自生自滅。
咁算唔算證明左背靠祖國係食得屎
其實就係金香港人政治參與度被下降,致歸屬感下降,所以有種都唔關我事既感覺,加上睇人仆街最開心,唔聽我講你米衰咯既心態
"香港:蝻、非洲難民、支那農民工"

唔係問題,只要全部都係女,可以變身雞鬥
而家中共港共咪𠄘續左我地攬炒law
一步一步完美攬炒,何需心淡
樓價跌先再講
輪換大陸廢老150個落來。香港就150個中產走
Can’t agree more
基本上 只係唔同意你講機場果part

無新機場 2000年代的客貨運
啟德一定頂唔到
國泰cargo發展一定唔夠好
而搶唔到好多空運生意
另外客運中轉都係
新機場其實利多於弊
最大問題只係一直得一條青馬

反而發板起 係為香港未來
多過洗盡香港庫房
唔聽話嘅下場
請參考曾蔭權
師兄幾有見地
應該係專業人士
黃-- 東莞
賭-- 澳門
毒-- 得返呢味俾某港發圍,鬼佬鐘意隊嘢再工業化不是夢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞