係外國想整牛腩應該買咩部位

110 回覆
17 Like 1 Dislike
你識唔識㗎,用rib eye代替牛腩?
舉個極端例子啫
唔使咁認真
必屎及
其實明白原理就唔洗又炆又焗咁多花臣,牛腩靭係因為肌肉中間嘅connective tissues (collagen),呢啲collagen煮到七十幾度就開始breakdown(denaturation),但係煮到一百度水滾又會咇晒啲汁出嚟變咗鞋口。所以只要保持用八、九十度去煮,煮耐啲俾啲時間等啲collagen分解,咁就一定淋身。

通常我煲滾後就成煲擺入焗爐恒温八十幾度左右煮兩三個鐘自動熄火,用焗爐唔洗睇火好方便,跟住由得佢擺過夜入味第二日食就差唔多
條片下面都有留言話佢搞錯inside/outside
https://youtu.be/uwXSW593b3Q?t=60s
咩料..用糖
有分別?
當然有
唔同肉部位結構唔同,有啲位係脂肪少,肌肉紋理又多又結實,需要好長時期燉煮先可以打散佢d結構,否則硬到咬唔到

想問下哩個係唔係腩位
呢夠唔係真正意義上嘅「腩」,但中式牛腩好死嘅啫,只係一個名黎,唔一定需要腩,每一舊牛肉都可以係牛腩,只係價錢問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞