Bitcoin / Crypto 集中討論區 (467) set好止損 切忌好高騖遠

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
琴日又話雙頂之後比人夾到hihi
全球市場都跌緊
BTC無咩可能轉牛
反彈就係空嘅機會
唔駛FF, 一定係金股匯乜叉都跌
之後會唔會BTC上位係另一件事
大佬呢排獨善其身
最強貨幣 比特幣
風頭一時無兩
點會仲做空BTC嫁,美股英磅日圓歐元跌到訓係地,BTC都唔穿前底,依家近呢兩日日本英國都出手救匯價,明顯個市似短期見底,除非俄羅斯出核彈,如果個市彈,BTC個市未彈已經彈左,真係彈可能彈番上22800
20000樓下都係特價
有冇人知chainlink咩事,升咁多,ranking 仲上到去19
btc暫時20000-21000做空,22000止蝕,18500止盈,20000以下做空搏唔過,等13/10再部署
講得好
我之前無注意,現在已改正
你知唔知歐元/日元都係對美金,我睇你上面回覆,似係唔識外匯,美元指數入面歐元/日元係最高比率,我就係講緊同時期對美金既貨幣都跌到仆街,但BTC對美金冇跌到仆街
歐日元跌到仆街係因為美元勁,港元冇跌到仆街係因為聯繫匯率制度同美元掛勾,所以冇事,我有冇理解錯?

而BTC/ETH冇跌到仆晒街,個人認為應該就唔太關美元勁唔勁事,純粹係要走貨既人6月果轉已經走晒 不過外圍又冇水入crypto市場,所以一直磨
因為莊家儲緊貨
準備一棍跌落15000
爆晒啲合約再升過
11月加息前
都冇咩機會上20000
20000先係short嘅黃金時機
有d觀念要釐清一下

首先,冇所謂「美元強」呢樣野,只有美元對某一樣野/某一個貨幣相對強,就算市場成日提既「美元指數」都係由一藍子貨幣組成(https://www.macromicro.me/charts/72/us-dollar-index-mid14,歐元占比 57.6%、日圓 13.6%、英鎊 11.9%、加幣 9.1%、瑞典克朗 4.2%、瑞士法郎 3.6%)

點解美元對歐元/英磅/日元會咁強?

第一係因為息差,因為對比美聯儲,其他國家加息步伐相對慢,呢方面特別係日本,日本到今日都仲係未加個息(https://cn.wsj.com/amp/articles/日本央行行長-暫時沒有加息計劃-121663838408

第二係對國家通脹問題既擔憂,呢方面英國/歐洲最大影響,英國9月通脹率成9.9%(https://m.hk.investing.com/economic-calendar/cpi-67),雖然英國通脹率咁高,但近呢個星期,新任首相卓慧思仲推行減稅政策,變相即係派錢,財政寬鬆政策會進一步推高通脹,而通脹又會削減企業盈利,所以近排英磅先跌咁多

第三就係因為上面既種種原因,企業都偏向將自己資產轉成美金,去減少匯率損失
未20k點short

15mins 雙底,準備爆升
咁多中間人
嗰堆係cosmos & circle developer來

用interchain security即係stake atom有usdc收
Atom同usdc 市值差咁多,熊市嘅時侯都唔知會唔會出問題

Tg谷友整合咗atom 2.0,之後atom inflation 掉到0.1%後,主要用其他鏈幣做staking reward,但我諗唔通點樣吸引有價值嘅鏈(幣)去用interchain security, 而我擔心最後會變成只有啲無價值嘅鏈會用,養唔起啲validators
USDC Chain已經話左會用, 咁我覺得可見未來USDC都會係龍頭之一+唔會有野取代到嘅

而份paper其中一個重點係 interchain allocator (+ interchain scheduler 賣block space)
想行類似近排defi新trend 用real yield取代inflation
個願景就係可以拎啲錢去keep住投資發展成個ecosystem + position $atom in the centre

work唔work就真係唔知啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞