王菲算唔算係香港樂壇最靚聲既女歌手?

944 回覆
333 Like 115 Dislike
佢2005年後都唔靚啦,我都係最近她ViuTV套野先睇她以前的MV同演唱會海報,堅靚,唔怪得以前咁多fans
問題係佢係香港既當打期都活唔過2005
記得佢2004係最後一次參加四台頒獎禮
2003最好成績 903女銅+四台金曲
吓,你呢啲相都睇得出身長腳短喎,當然有啲位就角度冇咁明顯
Sor,講錯,應該係身長過腳所以比例冇咁好睇,佢腳唔算短ge不過身更長王菲身形比例好好多,佢隻腳真係
老實講,全盛時期,整體黎計,其實我覺得王菲仲正過張栢芝(如果嗰髮型好啱佢)樣栢芝靚啲,但王菲身形身高腳(栢芝印象好似得米六,Google唔係幾準)都屌打栢芝,氣質氣場碾壓(冷艷),母語嚟講王菲把聲靚勁多呢啲完全彌補樣嘅差距,其實本身佢嘅樣都好靚
咁Dolores本身係copy都勁難copy到,無論人定聲咁王菲都有自己風格嘅
唔止呢個喇,佢以前走前衛風格例如grunge ,其實好多都真係不過符合佢形象
寓言五部曲
Kelly 點會身長過腳呀
你睇叉腰張相
對腳好長喎
你自己睇片
https://youtu.be/2QP37WEUKOw

其實佢2個差唔多高
唔覺得kelly身型比例唔好

你視覺上覺得王菲高d
可能因為王菲個頭對比 kelly 個頭偏細
所以望落會覺得高d

李治延又係個頭偏細
就算佢矮
但單睇佢會以為高

咁佢哋兩個係差唔多高,但王菲係高小小(一cm差距左右)。Kelly 我睇佢啲戲睇落身長過腳喎不過呢啲會受到角度影響可以掩飾
係,成個人都好老土,所以一淡出就冇晒人氣,完全冇人會講佢作品
以前嘅英倫風
變咗今時今日嘅大媽
係佢最後期既作品,真心正!成個feel 清新左好多,成日聽佢隻碟都唔覺厭!可惜佢老公唔俾佢再出黎唱,完全嘥咗
其實kelly唔笑都有少少惡女feel
其實王菲都已經好有語言天份
18歲先黎香港一句廣東話都唔識
但兩三之後佢既廣東話已經無咩口音
我細個嗰時唔知佢唔係香港人黎
同埋佢講過唔止一次佢唔善於用文字表達自己
有時候歌詞更加係多餘
所以佢會更著重情感既表達
而唔係咬字發音
中有時外國人講邊個非廣東話母語藝人啲廣東話好
但真係得王菲幾乎無口音
唔知係佢語言天份定佢真係咁勤力學
吳鎮宇無前突嗰到好野
鄭敬基扮緊梁朝偉 梁朝偉果期又玩d&g鼻鏈又著裙~好潮
根本8 90年代好玩過而家
而家啲人一係撐唔係啲衫一係一setset塞上身
當年真係好轟動
我覺得偉仔都係內心反叛嗰d人黎

歪文柒到
菲靡靡之音 首首聽落都好舒服
我真係唔識欣賞大陸某類音樂人嘅作品
就剩係識食女明星
而家食咗馬思純嗰件聲稱搖滾仔
啲歌抄到無論, 唱英文歌就啲歌詞亂唱
我睇唔到有咩所謂風格

大陸以前就鍾意李泉 同張亞東嘅編曲
係可惜咗啲
我覺得償還嘅詞係好過紅豆
唔係因為粵語國語嘅問題
償還深層啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞