王菲算唔算係香港樂壇最靚聲既女歌手?

944 回覆
333 Like 115 Dislike
徐小鳳,梅豔芳,王菲,鄭秀雯
如果外國人想認識香港音樂 女歌手我諗都唔會諗就比梅姐佢地睇個種投入同魅力真係好正真係要用天后先代表到佢

貼多段live 呢段我都好鍾意次次開黎諗住睇下 不知不覺就比佢吸引住睇鬼哂
https://youtu.be/lUV77N0ITdM

真係冇再見到梅姐個種女歌手不過上次睇陳蕾唱詩郵寄突然睇到有少少梅姐影子希望佢繼續進步
如果單獨評價kelly佢當年都風靡過萬千男男女女,但講個人魅力方面王菲高佢兩班
直程玩9佢, 簡寧照肺事件, 麥當勞叔叔演唱會, 台灣放逐, 被迫轉會, 撞門爆缸, 飛機讓座Kelly事件, 大碟 concept 比人偷橋.....無聲無息畀人放棄
佢尼個show仲要前面有首黑夜的豹後面接住有首封面女郎全部都好正
梅姐係真係好愛同享受舞台
佢愛同對舞台個種投入我覺得唔止係天生
仲係佢由細到大係舞台成長
同佢係好多方面都好自卑但係舞台就有絕對自信
所以佢去到最後都要上舞台表演
麥當勞叔叔演唱會咩事
雖然我麻麻pc但真係玩9佢喎
啲唱片公司好多都on99
梅姐又係
出碟唔做宣傳
出完精即刻出精選入面係新碟嘅歌
開演唱會錄影都唔做
梅姐依種除左日本有中森明菜外,都搵唔到第二個同級數
首黑夜的豹又係好正 不過呢段正係明明得佢一個solo 係個台跑黎跑去都可以咁吸睛
96演唱會果個look, 要知道 PC 係從來唔識拒絕公司安排
佢先唔夠中肯
撈亂啲嘢嚟講
淨係講唱歌聲底
你又要加埋技巧又要加埋唱功又要加埋唱live
唯一同意嘅係王菲把聲係最有特色
我講王菲唱歌從來只講佢個聲線
佢唱live嗰啲我唔評論
唱功我亦都唔會提
只講聲線
靚聲同講一種語言正唔正冇關係
去到呢個位咁多人都仲係撈亂晒
衛蘭靚聲唔使講你聽佢英文歌就冇語言問題

99-00都係黎明先賣到超過10萬
佢去到02都係台到跑尼跑去
85年跑到02年
所以睇03真係好唏噓

尼段solo真係好鬼正
佢唔止歌唱得好,一舉一動連表情都咁正
呢樣嘢全世界都一樣
唔需要突出
你話死唔死
如果呢個post我放去音樂區
應該冇咁多人討論
一定又話死大陸婆,大陸妹
咁叫
一係又玩野邊個邊個好過王菲
可以睇到個年齡層分野
Sally 同Sandy唱功同把聲keep得好啲
胡琳把聲係hifi聲,同趙學而都好似
但單論聲佢係靚
但佢無咩歌可以突出到自己
全部都係番唱
你而家咩台
係咁架啦
上連登勿認真勿期待
容把聲都好靚,技巧亦好,演出極穩定上乘。個人覺得如果有唱歌呢科考,佢係會響marking scheme每個位都攞好高分嘅人,高材生咁。

樓上有人分析佢同彭羚合唱首心淡,綜合計可能容仲好點(當時彭羚是久休復出玩票,已離全盛期),但講到真係要“好聽”,呢個係牽涉觸動心靈/牽動情緒的一個衡量,呢方面容真係輸晒。彭嘅溫婉動人,王嘅空靈通透,林嘅深情底蘊....

容其實腦袋同感情都真係好一般(佢d言行同20年前分別不大),白d講個人唔係好有深度想法,唱歌要再upgrade除非佢個人都有upgrade.

葉其實類似,佢把聲同技巧都好屈,本身個人可能都有諗法,但因為佢唔太識中文,演譯中文歌隔左重,已經爭好遠(同埋d歌依家聽返真係娘)
某程度上
我覺得就係因為佢講唔正廣東話
先唱得咁有feel 咁有感染力

上YouTube 搵吓啲母語係西班牙文嘅女歌手唱英文就明
咁人哋勤力又養聲嘛
菲咁懶
娛樂台
至少睇到都仲唔少人知道邊個係王菲
放去音樂台就未必
麥當勞叔叔look
梅姐可以一戰
Pc真係唔多岩
終於有人開post講
王菲啲歌好正,可惜已經唱唔返了
唯有聽CD版算
口水歌都其實聽到好悶, 把聲冇特色
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞