王菲算唔算係香港樂壇最靚聲既女歌手?

944 回覆
333 Like 115 Dislike
咁其實佢地三個都只係順眼既靚既level
單講樣貌唔可以同張柏芝阿嬌果d比
王菲後生全盛啱髮型,同另外兩個唔同level,尤其佢自身嘅氣場,冷艷
抱着你的日子點會係偏門歌
Céline Dion係喪嘅
唔好咁比啦
問過winka未?
聽聲聽歌咪算囉
理人哋家事做乜
佢啲歌真係百聽不厭
好似周星馳啲電影咁
明明睇咗100次國產007
翻睇應該覺得冇嘢好笑
但都仲係笑得出
呢啲咪好嘢囉
呢啲咪經典傳世
命水問題
搭上自己嘅已婚音樂人拍檔 咁就乜都無
皇庭就真係好靚
仍然是最愛你
次次聽到都會諗起陳秀雯
上華二許得番許茹芸
唔係講個樣
話人on9 請睇吓多啲歷史
今日你所認識嘅廣東話
同幾百年前已經好唔同
同埋其實唔應該叫廣東話
應該叫廣州話
無知唔使大聲話比人知
我都無興趣知
佢五官好協調,唔係五官好靚嗰種
可能佢認錯吳鎮宇
咁都有得認錯
你同佢兜得都幾肉酸下
吳鎮宇=Shirley Wong
一姐變地底泥
單講呢首 我覺得衛蘭完全駕馭唔到
王菲嗰種似即若離 衛蘭係輕快同放
衛蘭就好似架塞緊車嘅法拉利 完全抑壓住
反而王菲就好似流水來去自如
兩個方向風格唔同 把聲係好聽但係唱唔入心
爆紅個下係「容易受傷的女人」既,都算係極主流言情歌。
下一首係「執迷不悔」,再到「季侯風」「如風」都係極主流言情歌。 幾首都未有咩抄返黎既特別唱腔。

另,咁佢的確係抄考拎左Cranberries / Sinead O’Connor / Cocteau Twins 既唱腔, 但當時好多香港歌手都係翻唱/抄考外國歌(最主要是日本),只有佢會係抄得特別有性格,咁可能係代表佢識抄,有悟性,有音樂Sense。

除左唱腔,佢更將Cranberries 「Ode to my family」 編曲融入鄧麗君原唱既「又見炊煙」,令一首老歌重現活力,這不是低俗的抄襲,而係佢對佢喜歡的不同種類音樂解構再重組,係創作。

王菲亦欣賞Cocteau Twins , 佢鐘意用既其中一種飄渺唱腔就好明顯係參考Cocteau Twins, 但Cocteau Twins無話王菲抄襲,更為佢譜曲加合唱,數次合作。

我對王菲既欣賞在於佢早中期對音樂有種不斷追求既理想,每次都希望賞試新東西,出道前佢聽鄧麗君,出道初期有嘗試R&B,去台灣有純靚聲追求音色時期(但好快厭倦),中期有Trip Pop/Dream pop同北京搖滾,後期發展出自己既慵懶,alternative rock 風格。

佢90年代中後期同2000年前後確實建立左自己既風格,當然呢種風格會有Cranberries / Sinead O’Connor / Cocteau Twins/ 竇唯 / Tori Amos 既影子,因為藝術本來就是會或一脈相承,或互為影響,其中關係複雜,我認為王菲呢個case不是單純的抄襲。 確實對比歐美日,佢既音樂唔係最前瞻最具開創性,但在華語世界佢真係數一數二既音樂先驅。

後期至近期……沒有了那種追求擴展音樂領域的精神,就沒有然後了。

少少個人意見。
個鼻扣左唔少分
面則亦太闊
Kelly 靚過 sammi 下?

容祖兒點睇?
吸睛
多謝用心回覆
各有各喜好吧, 個人黎講就唔欣賞佢既藝術
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞