王菲算唔算係香港樂壇最靚聲既女歌手?

944 回覆
333 Like 115 Dislike
佢又玩陶瓷咩
我以為係林嘉欣玩
林憶年係努力型
一路有進步
但天份佢唔係最高

唔記得邊個音樂人講過
GEM
豹哥
王匪
黎明
全部大陸哩

但GEM特別柒
散左啦
而家同個女係英國住緊
唔知係長定短住

江湖傳聞話佢對上個隻大碟「0」係佢最後一隻碟
隻碟超高質!
金曲奬最佳國語女歌手、最佳演唱錄音專輯當之無愧
推多幾首超超超超偏門

清水
你最近怎樣
抱着你的日子
三首都係高key,但好舒服

只因找到你
改篇自celine dion "because you love me" ,力量相比差左唔少,但柔情救返晒,剛柔並重

你最近怎樣
私心推介覺得最接近彭羚原聲

囚鳥同碟尾曲 墮落
盼那天再步近
兩首都係有爆炸力隱而不發,一直壓抑住,去到高潮位先一下爆出黎,亦只有一下,然後又再度回歸壓抑。 呢個情緒我敢講王菲一世都吹唔到出黎。 唔係話比高低,只係風格唔同,各有各愛
鈴聲關講唔講得正咩事
就咁唱啦啦啦已經可以聽到嗰個人把聲靚唔靚
你真係唔識㗎喎
係, Sandy 最初係搞笑級, 靠練歌練出嚟
陳綺貞自從偷食人夫之後,聽佢d少女歌變得好奇怪,返唔到轉頭
搞笑級
形容得好好笑
梅姐把聲邊忽男人
中低音唔等於男人味
你聽邊首歌可以有男人味
你話梅姐係烈女feel都對板啲
https://youtu.be/0IGwHmwAepk
認同 呢段J過好多個次個隻魅力係型得黎又不失女人味仲屈機過扮男人
王菀之?岑寧兒?
btw呢段完整版YouTube冇得睇 要上大陸網J
Cass 把聲其實有啲粗, 辨識度一般, 係唱工, 高音都有
佢本身就係個烈女
但又剛強唔曬
有好温柔嘅一面
所以carry到好多曲風
尼到首女人心好好聽
但羅文唱包青天個時佢根本係到自high好好笑
蝦餃老母就無需討論啦 ~
Kelly成個人好大陣娘味
仲有95 99演唱會都好正
尼次我都覺得好正有型又索又有女人味
係咪佢又冇彩排過

首先佢撇甩咗上一代個腔 即係徐小鳳 梅豔芳果批 容易受傷的女人係佢最後一隻90年代風嘅碟 其實可以繼續落去 但佢好在轉風格 呢樣好難得 下一隻碟已經唱夢中人暗湧流飛飛 同期彭羚林憶蓮果堆仲係好保守

再到我願意隻碟又用返正路歌 好似係台灣發行 成隻國語 靠聲線贏得華人地區認同 果陣佢已經衝出香港 唱埋final fantasy

之後隻隻碟都經典 碟入面10首歌有9首都好聽 原因唔係揀歌特別好 而係佢唱得好 例如佢都玩咗一輪作曲 作鳩叫歌 佢就係是但哼啲音出嚟都好聽 百事果期就係咁

話佢最靚聲係因為冇人可以翻唱佢嘅歌 佢有種魅力 係啲歌隔咗咁多年 你可能聽咗幾百次以為會悶 但係一聽又唔想stop嘅感覺
音準咬字中低音清晰度 幾乎都係形容PC既形容詞
直頭可以屌打大部分hk女歌手
𡃁仔你好撚串喎
咁波路呢
但佢返黎香港之後
唱片公司好似唔識幫佢搵定位咁
浪費曬佢
雖然都仲有好歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞