黑人都屌迪士尼「條黑美人魚係咩事」

613 回覆
4440 Like 20 Dislike
迪士尼就係特登搵個唔靚嘅
要搵個真係黑人再上buff
頭先睇到140萬人dislike
大約多過like 100萬
隻黑仙子手臂粗撚到阿。 我極度懷疑班高層就係想用晒黑人 等班觀眾反感 有迴響先有反省。
黑蓉:靖哥⋯⋯⋯哥?
係學院同過真女權文化人辯論,其實唔係個個女權都咁原教旨咁癲不過佢真係癲得好渾循

其實一切既野最後都係要好睇,一套好睇既LGBTQ黑人女權電影,一樣可以大賣特賣,全世界拍手叫好(例如之前既greenbook同神奇女俠玩救宇宙)

如果佢話揀黑人係為左挑戰人類對美既定形,我都覺得仲算係一種創新,但如果拎住美人魚,白雪公主個名,然後問邊個講過白雪要靚,美人魚要靚,就係活生生既文化挪用,同時去文化脈絡既批評

利伸,覺得真人版阿拉丁好好睇,木偶奇遇記個黑人仙子無問題,雖然套戲好難睇。
傻西你呢d所謂女權就係仇男,仇靚女,假仁假義
本身已經audit完,係管理層要求要轉個黑人嚟炒熱個電影,類似當年特登整到花木蘭好controversial咁
迪士尼其實真係好撚racist,minority 喺佢哋眼中只係$$$,完全無諗過人哋個community

大把角色啱由少數族裔做啦,例如黑人做蜘蛛俠可以代表皇后區嘅少數族裔,根本係毫無違和感,無啦啦搵個少數族裔做一個邊個做都完全無影響嘅角色好明顯純粹想製造controversy, make noise make money.
同埋本身Little mermaid 都係由另一種minority 嚟做紅色頭髮嘅人本來就係得~3%,佢而家係用一個minority 改過另一個 minority
就係正正因為教化先至令到審美觀第一個標準,而家就係任由啲人自己去認為邊啲係靚,但係美冇標準,但係醜係有標準。
籌就係一種缺陷類似於傷殘人士你睇都會唔舒服一樣,你去稱讚佢哋美麗其實係一種道德一種修養但係並唔代表佢真係靚。

你最嬲咪嗰句男男先係真愛其實好唔合理,古時大把畫作係歌頌女性嘅線條優美。
如果你哋認為將美醜都係可以教出嚟,性取向都係一樣可以。
玩大d
尋秦記 黑人女人做琴清
睇到有一句說話都幾啱聽
黑人可以係美人魚, 但唔可以係Ariel,黑人可以係公主,但唔可以係白雪公主
就正如白人可以係總統, 但唔可以係奧巴馬
無人反對過黑人做美人魚, 但個個都係到反對緊黑人做Ariel

成個形象就咁放左係到, 一句平權一句平等就將大家ge童年回憶破壞曬
咁邊個幫我地ge童年回憶平權
用黑魔法
白皮豬弄巧成拙
Ariana Grande其實係唔錯既選擇
會有第三集架
其實有無話disney換左邊個高層就開始咁
而家迪士尼戲一定要加同性戀,黑人例如(永恆族,光年正傳,雷神四)
係唔係叫冰條俠
其實加落去係啱嘅,影視作品入面有啲現實有嘅人係好事,但係好多時加咗落去好似無加,甚至加完個角色連靈魂都無埋,純粹為同性戀而同性戀,為少數而少數,對個故事/世界觀一啲影響都無
花木蘭都有黑鬼
英皇室老母都變黑人,無咩係唔變得
海洋比人類污染後的異變小魚仙
仲有環保撚 素食撚
唧唧復唧唧,郭靖當户織
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞