黑人都屌迪士尼「條黑美人魚係咩事」

613 回覆
4440 Like 20 Dislike
其實你不如搞清楚點解安徒生小魚仙既隱喻係咩先好拎原版來講

原版中危險者並不危險,相反危險既係人類世界,係安徒生拎左危險引誘既隱喻來顛覆使用。但你一開始就搵個無引誘既人來,就連個隱喻都消失埋,除非個故事大改/或者你強調黑美人魚都係靚,係「危險既引誘」,唔係根本就無左個意思。

所以我認為你第一條問題可以問,亦即係女演員審美觀標準何在?

等如黑雪公主,你可以話黑都係靚,但如果一開始就問「白雪公主點解要靚?」本身個脈絡就錯,因為白雪公主既童話隱喻就係美麗原罪。

童話文學本身就係一個巨大既文化研究議題,你改動故事,一係大改到好似真人版《阿拉丁》咁,將個故事既隱喻都改埋,一係就搵到個核心來顛覆,好似《魔法奇緣》咁

唔係拎個故事,改哂中間既野以符合現代價值觀,但背後隱喻意義全部忽略就ok,我無反對你對現代審美觀既質疑,你要戰鬥慢慢,但我好反對封脈絡研究文化議題,你咁樣只會令人對女性主義者有弱智既錯覺,而明明弱智既係你。
佢哋鍾意幫啲被壓逼嘅人
你等到依家普遍嘅靚嘅人被壓逼,班左膠就會支持返白滑瘦底大波架啦
咁樣其實姐係一路都剩係識打壓人
所謂幫左被壓逼既人,其實都只係個個族群入面識得搵油水既人得益
然後班左膠就自我感覺良好咁一直係到打壓一班睇落"社會上有優勢"既人
話d woke係歐美文革既左衛兵真係冇撚有錯
美嘅定義係會變啊
日本以前覺得黑牙靚
咁點解會有班人去逼人去鍾意一種依家呢個時代覺得唔美嘅嘢
連講覺得佢唔美都會俾人屌
熱愛鬥爭
改名叫郭靜同黃蓉係女同couple
最好兩個都係trans
有時間都想睇睇
印象中近代史諗得到既舊時代美>新時代美入面既舊時代美都係D舊既文化習俗,例如你講既日本女性黑牙,舊時中國扎腳咁
近3,40年其實個美既大方向好似其實都冇點變
係到提出個假設性論點:會唔會係哩個世代,人類對於審美既基準(唔計左膠)已經係自由地最接近基因賦予我地既審美直覺
好似係Snow Brown
兩隻鵰都係
仙女定惡魔,睇唔透
黑人乞衣又話種族歧視
let it go會變rap
Devils don't come from hell beneath us. No, they come from the sky.
煩乜L, 叫DISNEY每個國家都拍番個公主王子出黎咪唔洗煩囉
對眼開到好似南北極咁

差唔係力架
Uber $60 得唔得
正好多
唔夠
變性+黑人+lgbt+素食+環保+動物撚
佢個樣幾似條魚
好過歐洲公主係黑人
但全部都好中
靚唔靚不嬲都主觀㗎啦 又要diversity 又唔接受其他人意見
其實有靚嘅黑人
點解唔搵個靚女啲
其實迪士尼係唔係特登玩野,啲女權左膠大愛撚BLM日嘈夜嘈,我依定乜撚都調轉,等到全世界都憎班人,連黑人都唔幫佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞