『劇透』《無職轉生~到了異世界就拿出真本事~》集中小說/漫畫討論 (13)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
動畫急撚到
OP擺剷雪魔道具+細路仆街
寧願佢刪哂呢兩段, 留返多D時間俾劇情感情位, 唔好剪到咁促
反正細路又冇對白, 魔道具又冇人感嘆魯迪有幾勁
咁本身小說係重多心理描寫但動畫係真係無可能做曬出來
其實揸波個度都叫有d野做左出來
你見魯迪揸完人波又唔面紅又唔鹹濕咁,以前既佢點會係咁,同埋小說我印象小說呢度好似都只係話魯迪都係覺得有d奇怪輕輕帶過就算
有一下剪得好突兀

同佐爾達特鬧交佢走咗
下一秒佢入番嚟
已經無莎拉唔見嗰日
其實揸波個度都叫有d野做左出來
你見魯迪揸完人波又唔面紅又唔鹹濕咁,以前既佢點會係咁,同埋小說我印象小說呢度好似都只係話魯迪都係覺得有d奇怪輕輕帶過就算
有一下剪得好突兀

同佐爾達特鬧交佢走咗
下一秒佢入番嚟
已經係莎拉唔見嗰日
如果分兩集做,可能半集都係杉田自己講野
呢個就真係突兀d,1秒過幾日
奇希莉加個位真心靚
第一次大戰時魔族d建築完全唔同,位置都唔同
有冇講過人神想點害奇希莉加先逼到鬥神打拉普拉斯?
都係嗰句,冒險者篇chur好過迷宮篇chur

我一直覺得,輕小說改改編嘅黃金比例係4~5集一卷
然後無職本身又因為文庫牌唔同嘅關係比一般輕小說厚
所以就算無職係4集一卷,其實佢都係要偷篇幅(俗稱:斬劇情)

但我真係諗唔到迷宮篇如果想全篇認真做嗰陣點可以唔用6集嘅篇幅嚟改

第一季尾嗰陣我曾經冷氣軍師咁編排過第二季應該點排
嗰時我仲比現在激進,覺得第七卷應該大刀斬剩兩集,幫迷宮篇留位
我不嬲都覺得如果無時間資源做 就不如skip咗第七卷佢 用回憶咁快快帶過就算
好過而家兩頭唔到岸 做咗出嚟都無人欣賞 後面又冇咗時間
冒險者篇都咁
證明需要六集一本
唔係到時修羅場兩句就算
如果無職都有re0 待遇就好
睇完最新嗰集,好擔心後半部份,尤其係老豆嗰part
就係無對白先可以播op

一係就直落咁多集無op
re0現在仲慘過無職,re0個動畫P吉川綱樹單飛開Atelier Pontdarc做異世界舅舅之後渡邊政治跟埋過去,re0S3渡邊返唔返白狐完全係未知之數,re0冇無職咁好彩,個大導演走咗仲有個副導可以頂上
咁撚大鑊
姐係re0水門篇可以收皮?
咁不如chur學園篇
橫掂個重點係同希露菲相認+七星
泥沼篇明明好重要,一嚟多打戲,二嚟rudy心境轉換+ED源由(求學一大原因),仲要頭幾集,絕對值得畫好啲留客

之後學園篇+妹妹篇多文戲先再hea,然後迷宮篇再燒過
依家泥沼篇搞到咁
岩先睇完18卷
我想問大家 WEB版番外會唔會睇左先?定係出文庫版先睇?
睇開web版就睇
睇開文庫版就唔好睇
我又同你諗法唔同
學園篇其實先重要學園篇係魯迪建立好人物關係,為後面劇情做好準備
泥沼篇我反而覺得只要做到魯迪同莎拉個part就好夠ED先係重點

不過如果當初無職有$$將冒險者篇整劇場篇/OVA,第2季直接魔法大學咁樣就perfect
泥沼篇完全對後面唔重要要加戲,學院個個緊要可以 hea,極端啲講,成個冒險篇cut走都無影響,魯迪整個狀態係同上季尾一樣,亦一直無係冒險者篇有所進步,只係叫發現 ed,而呢個就係佢心理因素,成個冒險篇都無解決過
第七章三話差唔多
反而我最期待係打條赤龍
但我估係OP 帶過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞