『劇透』《無職轉生~到了異世界就拿出真本事~》集中小說/漫畫討論 (13)

1001 回覆
20 Like 5 Dislike
靚到
26/11 日文

但係望多兩望, 俾佢大到嚇親
保羅好大
洛希斯外傳真係好好睇
睇住神自己一個從魔大陸闖蕩到魔法大學,有種動畫入面deadend旅行嘅感覺
無送艾莉絲返屋企或者尋親呢啲目標所以悠閒啲,但因為魔族歧視問題同埋大多數時間都solo所以更加辛苦
途中遇到唔同人事物,更加擴闊無職嘅世界觀

視野比正篇更加貼地
登場角色都係無職世界嘅小人物,各有各嘅長處、缺點、煩惱、生活
除咗入學校拜師之外無遇到啲咩高手
魯迪5歲就學識嘅水聖級魔法真係要花幾年建立理論、累積知識、準備魔杖先學到

補充洛希斯嘅過去
正傳中魯迪都話由一開始認識到自己死前洛希斯都無乜點變過
外傳就帶我哋睇到佢點樣由憧憬魔法嘅魔族小女孩變成水聖級魔法師
睇到過去嘅經驗、人脈、學習點樣塑造出我哋熟悉嘅神
個角色吻合到某啲故事我甚至以為係不求人自己落筆寫

最近終於講到點解會同吉納斯反面
之後就應該得返係亞斯拉王國搵工fail個段好寫
應該就嚟完了

而且經常有胖次鏡頭

終於開始自大
啱啱睇埋小說結局
最後係咪都係無講老母個咀咒?定我miss咗
探親果篇咪有講過

你指點形成定有咩結果?
結果
我睇小說盧迪死埋好似都無提佢老母點?
但我睇得急得濟miss咗
其實打完鬥神之後 有感作者好似唔想作
趕住收尾咁

話人神呢幾十年無咩做野, 等盧迪死
其實我覺得唔係太make sense,

咁點都有強者在世/ 再現
佢好似之前咁攪下屎棍 雖然都會比北神, 盧迪, 龍神拆到
但博下用到龍神小小魔力, 點佢自己都有好處
有得拗嘅~世界強者都比龍神+盧迪招攬哂
全世界都比龍神+格雷拉特家控制住

鬥神甲+古龍劍又封印咗

換轉你係人神都唔知可以做咩好了

同埋睇外傳會發現盧迪唔係咁就收山 佢有keep 住行動防止人神搞事

然後人神應該唔係真係等死 佢中間都一直揾緊機會反咬盧迪一家

巴打似乎未睇蛇足篇同其他外傳 建議去睇下
最後老死
本篇冇講 收咗喺第0集 盧迪烏斯•格雷拉特人物傳
即係 見到有潛在對手就收購哂咁
唔係打完就收山 而係一路運用自己影響力去搵邊啲勁人 監視

人神係個短短幾十年 搵唔到有能力既人幫佢做野咁解
rudy 命運太強
人神唔硬碰硬,暗地搵人做野
所以rudy 角度見唔到人神做野係好合理
係呀 未睇蛇足同外傳,
睇完主線難得見到有討論就衝入嚟了
身邊無人有睇 屌那星
呢個post係小說黨都有機會被劇透
之前入嚟見到秋人同蛇足呢啲字眼已經出返去
睇晒先再入post

以前未有連登po 我上巴哈睇 中哂伏
cos老師好撚正
呢張魯迪好靚女

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞