少癲!黃師傅神級裝修!公屋3至4人單位改到豪宅咁!

468 回覆
122 Like 335 Dislike
唔換得但可以換油漆,通常都會叫師父油翻同牆身一樣白色,會靚好多。家陣用原本米黃色,好怪。

掌灰黃師父應該幫埋人油
即係點
睇落啲設計完全睇唔入眼
其實同樣價錢可唔可以整得正常啲
至少假天花唔會一岩一忽
個放擺設既櫃唔會造到咁既圓邊
廁所啲用料唔會睇落cheap到似公廁
啲房啲入牆傢俬唔會整到一忽忽咁
我都覺,點都好過訓廳 仲想點
三百幾呎公屋係咁
一間房有書枱
另一間房就唔會有
要兩間房都有書枱
咪上舖下書枱
但到時又會話上格扑唔到嘢
年紀大爬唔到上去等等
飯枱放LAPTOP工作/俾細路仔做功課
根本死症黎
生活?
只能話過百萬人係咁住緊
裝修唔識人要點揀
真。
我間屋大概12年前大裝修,換咗成套新廚櫃,安裝埋電池爐,全屋啲牆上油、開多幾個電制位,間屋實用面積大概都係得800呎,個師傅收撚咗廿幾萬
收撚咗廿幾萬都算啦,佢個廚櫃啲門較去到呢幾年就開始爛,甚至乎有幾隻櫃門係就嚟跌落嚟咁濟…

咁本身屋企係用實木地板嘅,搵佢報價嗰陣諗住叫佢順便睇下可唔可以打磨下個地板,點知佢話呢個地板唔磨得好啦咁報價之後其實有叫其他師傅上嚟研究下個地板有冇得打磨,佢哋個個都話有得磨,但因為我哋住得太遠,佢哋唔會得閒接我哋呢單嚟做。

最後就搵咗報價廿幾萬嗰間嚟做
見到佢套廚櫃預留咗嘅洗衣機位、雪櫃位真係睇到眼冤
搞到依家次次買洗衣機同雪櫃都俾裝機嘅師傅笑
唔撚明 點解公屋一入門口一定要整個C字櫃 吊櫃?
好撚嘥位
利:公屋撚 個廳全地台
講開又講 小朋友間房用碌架床唔係好d咩 定係而加己已經冇人用
認真 算係咁 而家裝修除非親戚做唔係根本朋友介紹都隨時中伏
全部都4呎床
睇到我呆撚咗 開頭睇嗰條爛尾片嗰陣以為係三間房for4-5人住
點知係for 6-7人住
兩個細路?
睇落中中地,又冇d連登仔講到咁差,可能我窮撚唔識野冇品味
揾IKEA裝廚櫃既話應該萬幾蚊揾得掂?

電制位聽聞好平,20幾蚊一個?

髹油要睇係咪剷到最底再批灰先髹
但應該貴極都唔駛10萬蚊

應該12萬搞得掂?

P.s. 純9估,未試過裝修
廚櫃係叫間裝修公司訂造
仲諗住間嘢係老母啲朋友介紹嘅親戚一定唔會出事
而家唔係咩
下層雙人床之嘛
你同上面話寧願訓廳個人打返場先
全地台先最on9
訂造一定超貴
以前揾過報價
約4米x半米既廚櫃要6萬蚊(間19屋勁撚細)
你間屋咁大當你10萬
咁計又真係要20萬 如果油油係全剷
真 除非你唔喺度住 平時啲嘢唔駛拎嚟用
即係講梗聖誕樹呀 杯杯碟碟嗰啲 係一年先用一次
真窮撚邊有咁多冇用嘅嘢
第一二間房冇乜問題,反而第三間房燙門位咁擺實好污糟,吸塵機都入唔到同埋d燈槽又係拎黎積塵間屋間到咁盡就唔好落燈槽啦,多舊野凸出黎咪仲壓迫
同埋d房其實活動空間咁細d床仲用e種收納方式拎野擺野都唔方便,轉做油壓床板會好好多
無明燈 睇彩數 有緣大家自然會夾到
好多後生 真係好有熱誠 肯擺心機落去做細緻位
公屋樓底咁矮全屋地台真係咪搞,我驚舉手都伸唔直
樓底低真係好大壓迫感
咪信咩老母朋友個親戚呢d,我當年中伏就係咁。
做之前咩都得,報價抵過哂出面哄你入場。
入場之後加加加價都算,似熟賣熟hea做,執修拖+hea做,出到黎d野7,勁多問題
conclude係最好搵好似post入面呢d,有個public channel,驚你網上唱衰佢,佢生意都難做
出面d cfu,你網上屌佢都無用,根本無人識佢,轉過頭又呃下一件。
親戚果d真係唔好,好地地都話
一陣有問題要改要執話佢又唔係忍佢又唔係
搞到唔高興日後仲要面阻阻咁
唔好貪Ed方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞