少癲!黃師傅神級裝修!公屋3至4人單位改到豪宅咁!

468 回覆
122 Like 335 Dislike
其實真係幾神級
因為佢主要考慮係公屋客最緊張既實用同價錢。

其實廿萬唔洗,搵佢裝修有咩唔滿意咪自己改返少少囉 淨係講唔洗驚比人搵笨柒已經好值

我覺得大到600呎以上既居屋至再大D既私樓可以搵佢做d基本電線之類,但唔洗搵佢設計,除非你對佢個公屋實用風格情有獨鐘。
見連登仔係咁屌上面一定會冧 咁買床實冇事啦
書枱都無張,點溫書/ 做野
最近我做緊一個全爆 舊有廁廚合體現場做缸全個廁所微水泥

比少少資料您參考下
您可以去Facebook 搵下一間叫 「彩壁」 睇下佢做既特色嘢

而家我喺佢嗰度攞三種物料去sale 自己啲客
三樣我都覺得幾出色
冰島油
微水泥
阿拉伯(part of 特色牆)

微水泥
Credit: 彩壁Facebook圖

P.S. 大家都係鳩噏 但係噏得好唔好聽
同埋真係做唔做到出嚟

另外可以參考

慶幸小弟未有機會上報
宜家傢俬啲吊櫃用多過三年你當執贏
好聽叫環保木,唔好聽叫蔗渣木
廚房有油煙又濕水
啲蔗渣吸左水會好快收皮
而一般訂製嘅傢俬鋪都係會用夾板
叫做耐用啲

電制制面就幾蚊個都有
但你係咪諗住啲電線就咁鋪係地面
要𠝹坑,藏喉,串線,裝制面
做完仲要做返水泥補牆抆灰

油油剷底睇你係咪剷到最底果層
淨係剷到灰同剷到底已經爭三四倍價錢
如果係呢個價
真係無投訴
俾負評果班試過拎自己血汗錢搞裝修未
親戚有事都唔屌得仲大鑊
雖然自己都係黃 但盡量避免搵一啲表明自己係黃色政見既人做 情願搵做實事爽快嘅人 怕您會不知不覺洗多咗錢
點解佢唔抄求其一間私樓啲廁所同廚房設計加啲雲石
換過曬啲門 地板 燈制
唔咁砌點住四個人
成班食米唔知米價
先唔好講到做喉穿線,當有齊係到,搵個人幫手將入面d線駁返去個電制制面已經要俾錢人賺。以為廿蚊搞得掂既分分鐘唔識搞得黎又唔關大掣
因為公屋唔俾咁做
至少換地板得唔得
我覺得換私樓淺色木地板順眼好多
舊公屋特色

精神病鄰居
白卡佬 索鞋變態佬 周圍遊蕩
老鼠曱甴屋
後樓梯怪聲
返工返學時間等幾部𨋢

一出門口即刻變番地獄
真心唔明 如果係男仔 訓廳睇av打飛機都唔得啦
更加唔好講女仔換衫嗰啲 同人拍拖傾電話都全屋知
經歷過既人就會明白寧願空間細都一定係揀私隱行先

根本全部反駁既人都係住緊私樓unun 腳自己一間房嘆冷氣對住部腦講「寧願訓廳」都on99
張床訓落去 腳都伸唔直
間兩房明明就好洗好用
你做細路果陣都想要自己一間房啦
個窗我覺可以折咗啲欄換大玻璃 但唔知可唔可以做埋落地

冷氣機依家唔係可以一分三果啲咩
咁你想點
無想點 討論下比唔比
我又唔係搵客
亦無必要失敗到係度搵客
咁你想點
屌 間屋要住6-7個人啊 3房係業主要求 屌乜姐 鬼唔知2房好用 但唔夠住啊
三行佬講設計算吧啦

你話廿萬好平,就係因為無設計囉,呢度一隻款,嗰邊一隻色。你自己落去舊區搵d做街坊生意既傢俬鋪話要訂傢俬,通常都打開本相薄/ipad比你揀,分分鐘你自己仲襯得好過佢咁撚老土,整埋d玻璃櫃成個神枱櫃咁或者你去深圳福田傢俬城,仲平過佢添,d款可能仲update,包埋送貨安裝。

唔好淨係睇個埋單價覺得好平 = 正
宜家都有實木板選擇,不過價錢唔吸引
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞