我真係好撚憎宜家D劇係唔係都「政治正確」

325 回覆
2517 Like 114 Dislike
要睇黑人我睇黑豹唔好?
我唔小心睇左一集 ...
咖哩女巫真係好嘔 成日見到佢就聞到陣除咁 仲要扮到好有魅力
有樓主呢啲思想嘅人咪就係點解會有所謂政治正確
你幾時唔會再用猩猩形容黑人
幾時唔再覺得白人做先係最好
啲嘢就會正常返晒㗎啦
你越嘈只會整越多俾你
因為你嘅偏見就係原因
流曬00後10後腦
難得好 post
其實LGBTQ冇問題
問題係啲撚樣覺得班LGBTQ成日著到成個彩虹出街
Go woke go broke 戇鳩洗唔洗畫出腸到條裙都彩虹色,真係好撚弱智
係 所以左膠劇已經失去市場價值 留返比班人圍爐
Tf 唔係同Evelyn?
D黑鬼角除咗路西恩同ekko 其他全部都柒撚到仆街
新嗰隻ad
政治正確到連歷史都改埋都有啦,其實呢種濕尻風氣同老共改歷史書無分別。

仲要最撚噁心係,現實情況依然無任何改變,黑人/傷殘/多元戀愛戈批晌社會上受到嘅歧視並唔會因為影視作品而改變。

反而係提出/搞政治正確戈班撚樣晌度抽水、為自己立威。
講個題外話
我最早聽「政治正確」就唔喺Netflix 或者歐美左膠
而係中國,即係中共政策
有好多濕碎嘢都係矯枉過正
例如「國家」唔得,要「國家/地區」
要「中國香港」,「中國台灣」
例如唔可以出現台灣國旗
仲有啲影視作品
壞人唔可以有好結局,必須繩之於法
國民黨一定係奸
日本仔一定係殘酷
你劇本有咁嘅設定,fine
但係拍出來,屌
國民黨個個軍官都係弱智
日本仔個個都姦淫擄掠阿婆都唔放過
紅軍個個以一敵十打飛機撕鬼子

嗰陣我就開始明白
政治正確唔係引導你從善
而係幫你提供「善」嘅旗號,任你作惡
當然有時候未必係真係作惡,係會唔合邏輯
你係咪講個套濕鳩bridgerton
好撚趕客咁❗
收撚皮啦而家擺明矯枉過正
已戒Netflix睇HBO
佢D劇下下夾硬加入LGBT,當觀眾弱撚智
遲下可能岀個盲咗嘅鷹眼
hbo唔左膠咩?
其實有daredevil, black panther已經夠
整咁多奇奇怪怪做乜
BONE!
其實要做到同性戀,同黑人問題,99都寫非常好,故事係fit 到角色性格

例如Terry 俾人誤認小偷,terry力舉上訴同captain holt 係制度入面挽。兩個人嘅對立面都可以深思
有LGBT同夾硬sell LGBT係2樣野黎
我好耐冇睇hbo

soprano套戲拍好未
睇呢套
套sandman勁多gay同黑人
呢集正面探究到黑人嘅處境,矛盾同掙扎
其實好ok

題外話
terry 奶咗共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞