22/23 Non-Jupas專區[6] 希望大家入到心儀嘅大學

711 回覆
9 Like 7 Dislike
我記得2年前我hkust cs 應該都係差唔多日子收到offer. 之前我由year 3 開始讀, 黎緊六月讀完.
我望返轉頭, 其實4年好快完, 雖然置身其中既感覺就好似落咗地獄咁, 但只要加油, 唔好成日想住仲有幾多日完sem. 轉眼間, 出口已經喺你腳下.
我祝大家都入到心儀既大學.
應該未呀嘛 應該啱啱開始咋
佢之前先send mail叫更新gpa成績
唔知點解我收唔到
會唔會直接叫你去interview
希望啦 因為我果科仲未開始派
Ching你報咗邊科
祝大家早日有個靚龜靚柯化
利申:22年度non-jupas碌柒既全職狗
巴打無offer?可能太多人報
冇啦,依家全職拎下經驗先考慮再報
HKU vs CU vs UST offer
https://lih.kg/3291677
UST難唔難讀 同埋出路好唔好
我見啲人成日爭入三大
出到嚟做嘢,除咗一大真係有咁大分別咩
香港的大學在四大排名榜的國際排名
2022 THE泰晤士排名
港大 HKU 30
中大 CU 49
科大 UST 66
理大 PolyU 91
城大CityU 151
浸大 BU 401-500

2023 QS排名
港大HKU 21
中大 CU 38
科大 ust 40
城大 CityU 54
理大 Polyu 65
浸大 BU 281
嶺大 LingU 601-650

2022 US news 美國新聞排名
港大 Hku 76
中大 Cu 82
科大 Ust 105
理大 Polyu 124
城大 Cityu 141
浸大 BU 610
教大 Edu 886

2022 ARWU 世界大學學術軟科排名
港大HKU 101
中大CU 101
理大 PolyU 151
城大 CityU 151
科大 UST 201
浸大 BU 801
教大 Edu 801
見你冇人答
小弟文科,中規中矩3-3.4左右都唔係太難,
上個sem3.92,CGPA3.49。
若問點解咁低,year1冇俾心機讀
希望人人有書讀,日日有offer
Ching 們想知PolyU有冇 Late Round之說

尋日去聽PolyU啲宣傳講座佢哋話二月七號之後都可以apply,但係上google都search唔到料
有冇師兄師姐in過eduhk bafs 想知個流程同會問d咩
收到PolyU apss offer 想問下apss year1揀科時social work 會收幾多人?first choice 係social work嘅話係咪基本上會收?
Poly今年先轉board base entry, 所以冇人知會點
祝大家收到心儀嘅offer
開始左interview未一個都未收到
想問下依家space geography yr2
報咗hku ba yr1
如果日後我想係hku double major geography
係space嗰陣讀geography嗰啲cred有冇得自動transfer過去等我可以讀少啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞