22/23 Non-Jupas專區[6] 希望大家入到心儀嘅大學

711 回覆
9 Like 7 Dislike
睇gpa,同埋要預會問你點解轉行
asso grad show問啲critic,都係啲firm老細同行內人,佢地話無生意,唔搵intern。同埋自己搵過,無intern,加上感覺少左design post。

攞到offer個陣問過啲tutor,studio有個tutor直情話咁快出黎無著數。加上宜家個市好似又差左,year 1 HKU又唔差嘅。

同埋啱啱去左poly grad show,好失望,好多作品好無insight,似為做而做,仲見到抄國際大師野嘅work。同個好唔滿意poly政策嘅vc yr4一路行一路屌,好多work都好容易challenge。我極度失望同慶幸,慶幸hku係research-base去試design solution,唔係狂嘔work就算。
GPA 啱啱好3咋(hkuspace)同埋我見好多人都話冇interview
mu有機,thei都試,ugc就難啲,但係建議照報。
yesyesyes,yr 1 開始chur盡佢!我要過top uni 讀postgrad!
Gpa唔高但想搏cu係咪應該揀year1 entry機會大啲?
Sem2得~3.6/4.3想入張佬係咪太大諗頭
而家讀緊sf degree year 3 想報ugc既話係咪即使報yaer 1都係傾向唔會收
design唔使高但係要過3,仍然建議咩都報,照報cm/poly(topup),apa同thei都試。topup vtc就咩人都收,報唔使錢
有冇Ching 讀完一個degree之後用non jupas 報東華物理治療?
儘量拉返去3 試下報edu/ lu同埋準備好作品集
想問下報商科 有冇話一定要揾返商科lecturer寫reference letter?因為有幾位熟嘅lecturer都係文科個邊
想知cu 果邊non jupas 係咁話我missing current school
但係我已經咩都填曬
有無人知到低miss咗咩
冇話一定 好啲囉
我都想quit U再報non jup
讀緊啲完全冇興趣嘅嘢好辛苦
一樣
諗緊要唔要等出左sem1成績再quit U
Hd hea讀cgpa得2.幾,grad左2年先開始後悔返想好好讀返書 如果用呢個成績想入都大或者bu cie year 3既話有冇可能?同埋洗唔洗考返個ielts?

我發誓如果比多次機會我一定會比心機好好讀書
教大 non jupas upload錯documents
點del返 plz!
打去問佢點處理
poly 死server
屌 聽日deadline先黎死ser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞