【港講美劇(劇透)】《Better Call Saul》:超越神劇的神劇,黑白鏡頭的煙火撼動人心

229 回覆
162 Like 7 Dislike
原來兩套野係有關係?
我淨係追哂bcs
今晚返去開始睇bb先
原來…係會有人唔因為bb而睇bcs
巴打你睇bb會有另一番風味記得睇完bb之後睇埋套電影
唔怪得知 仲覺得就咁睇bcs d劇情好散
幾乎搵唔到條主線係想講乜
就好似只係睇jimmy日常既事咁
間唔中就講下呀伯個邊但係又同jimmy佢地勁少交集
睇下睇下我竟然又睇哂
有冇覺得有啲奇怪,又黑白,又彩色
其實還好既
佢係每一季第一集先有黑白
會當佢係一種描寫jimmy老左生活潦倒咁
會估下佢係咪為左生活做犯法野
然後準備係套劇入面慢慢透露返咩事

係估唔到原來係另一套劇度透露je
86 years 比較好?
睇完bsc 先睇bb會得到成個故事嘅順序
估計大部分人係睇bb先 所以你會同其他人感覺會好唔同
想知你睇完bb有咩讀後感到時記得上黎分享下
heisenberg 做返walter, 喺佢最熟識嘅lab 度終結
saul 做返jimmy, 喺佢最熟識嘅監獄完結
真係神作

個演員有講,佢覺得係比較好
唔使亡命天涯
同埋監獄入面佢好受尊重
又得閒有kim陪吓食煙
最重要係心靈嘅自由
就算肉身被囚,最起碼佢可以誠實面對一切
呢點由Saul到Gene都做唔到
就係因為KIM
無錯,全因為有kim,先會真正saul gone.
後面對住法官,係囚車都強調自己唔係saul,
睇到真係好感動.
Better
Boom
Call
Boom
Saul
Boom boom
都要有好觀眾
認同
Only need one juror -> Kim
睇佢喺cinnabon就真係同坐監冇分別
Time machine White Mike果段都好正
法院scene再次證明自己係best lawyer

看似bad ending, 但睇到Jimmy redeems himself好感動
由Chuck的恩怨情仇,以至最後一集”Saul Gone”,Saul向Mike和Walter White提問「時光機」:如果可以回到過去,你想改變哪一刻的決定?Walter盡顯理性、控制狂,說:時光機根本不存在,你要談的是「悔恨」!但再理性仍是忍不住看Jesse送給他的手錶。Mike則希望回到沒有收賄的那天,他牢記著1984年3月17日。
好認同每季上一個層次
尤其因為文戲多
關係情感愈積愈勁
去到後面嘅轉折同爆發先咁驚人
呢部戲嘅細節位我都翻睇好幾次
自問唔識鏡頭擺位同cinematography ,但都feel到嗰種心思同張力,最明顯嘅例子就係燭火熄咗少少之後Lalo落場嘅壓迫感(順帶一提Lalo同Kim對峙都抖唔到氣)
而且要大讚嘅係gene線嘅係黑白片,由一季片頭以為睇錯片到最後我直頭覺得只有黑白片先可以帶出嗰結局嘅滄桑感、假平庸同六季嘅build up
呢啲先叫好劇,成套bb universe都好癲
lalo同kim啲對手戲真心正
原本完全無諗過兩個角色有咩交集
更加諗唔住kim嘅勇,為愛人做到好盡
kim真係world’s greatest lawyer

無計,BCS累積嘅力量太強

睇到真主角走就唔想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞