【港講美劇(劇透)】《Better Call Saul》:超越神劇的神劇,黑白鏡頭的煙火撼動人心

229 回覆
162 Like 7 Dislike
建議bb先 因為會劇透
少有無爛尾仲要個結局收得咁靚既美劇
Season 6 之後d cinematography 玩到出神入化
好多人就係頂唔順頭2季咁平淡所以走左寶 真心比d耐性同細緻既描畫人物性格先係最好睇
唔會唔明
我覺得睇邊套先都得
但最緊要兩套都睇完
覺得睇bb先會好啲
無需比較,bb bcs都係神枱級嘅劇.

巴打推薦,我追埋呢套先
期待探長睇完寫文介紹Mr. Robot
Howard第六季真係寫得好出色
比我哋睇到,看似完美人生,但其實都有好多問題
不斷努力解決問題同時,又俾saul & kim為快感而搞
去到佢爆發入屋企自白,之後因為佢哋意外而死
saul & kim終於無得迴避自己原來害到人哋咁慘
一直以為Howard係偽君子,比理由自己去搞人哋
呢一切到最後根本唔成立,根本唔應該傷害到Howard咁深
Howard嘅死,令觀眾意識到,再鍾意saul & kim都知道佢哋有幾bad

見返舊朋友嘅感動
唯有jimmy係承擔罪行
先有比較好嘅ending
Jimmy
Saul
Gene
三個身分之間嘅刻劃
係BB世界寫得最立體嘅角色
睇完再返嚟
Howard只係jimmy chuck中間嘅磨心 明明佢都對jimmy同Kim不薄 結果就比佢搞到個結局咁
Jesse係兩套劇之中主角之中最好結局嘅一個
對佢嚟講直頭係新生,有一筆錢有自由去到一個佢自己想去嘅地方
Jesse其實都算有好多痛苦
係贖罪返以前做過錯事嘅代價
而有好大部分,佢一直被Walter控制
去到新地方,喺大自然應該無咁容易被人認到
佢係有畀白叔控制過,但相反唔係佢阿白又唔會去到最後嘅地步,而且一開始又係佢自己揀撈毒,而且佢唔係冇機會走,佢條女死咗嗰期佢去咗戒毒所,啲人已經冇乜搵佢,之後係佢自己整毒賣畀炸雞佬

而且最後唔係白叔救佢佢都仲係畀人控制緊,所以其實我覺得呢套嘢入面係好講為自己選擇負責,佢哋所有人都係

所以佢做錯嘅嘢要用痛苦去還,其他人可能要加埋用命用自由還,係佢一個有新生活
巴打講得好中,BB系列都係講有錯就要付出代價
Jesse算係小惡,心地唔差,從來都諗冇過真係出手殺人
結局比佢受咗咁多痛苦,可以離開都好

留名等你睇完分享
由始至終都係公事公辦
亦都給機會佢哋,算係咁
可惜佢哋眼中係施捨
開頭唔多鐘意Howard 但俾Kim 同jimmy 搞到幾慘下 最後重...好唔抵
希望團隊另開新劇新系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞