Affordable Watches 手錶討論區(19)

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
有冇巴打有Knot機械表? 評價如何?

https://tiimec.com/pages/knot-automatic-at-38
我覺得主要係價錢問題,佢而家都有出冇 x 嘅
我記得呢度有巴打買左隻紅色
好似係唔記得廠名了
問題係Seiko 越來越大咬,6R機芯已經過萬,唔抵玩,仲唔一定MIJ,咁我不如支持Knot AT-38,個芯係9051機芯改嘅,日本製造,錶殼喺台灣旅行見過係幾靚,甚至我覺得唔係差GS幾多,冇買到而家有啲後悔 記憶中大概5000港紙唔到
唔好睇佢官價啦,市場會反影實價,精工而家真係最少7折

你話新品牌 cp 高,設計好我都認同,不過玩錶好多時都會睇埋歷史,呢方面 mb 就俾唔到玩家
戴緊 主要貪佢聲稱全mij

石英錶?
石英錶?
我隻呑係下面個logo
At38限量版嚟, 都係miyota9系, 不過唔連錶帶

我本身配左條皮帶, 之後再入左佢designed for at38嘅鋼帶

條鋼帶我覺得好靚, 仲送個好易用嘅拆格工具, 我之後啲鋼帶錶都自己嚟, 唔使再出去搵人拆
VicF巴可以網上落單, Knot佢有個網係接oversea order

但Knot網上真係極少review, 啲台灣開箱文個個都係戴石英 我嗰陣都係盲狙落單
透底款冇得刻字
巴打講起拆錶帶換錶帶,諗起以前美馬買落啲架生,都好耐冇用 cap code布應該係美馬平,以前少少細痕都磨吓,家吓由得佢花 咁先似戴錶

thx ,遲啲諗諗佢家吓水緊
miyota9系機芯穩陣嘅,而且隨便搵個師傅都整到,維修問題唔大
cap cod 用過一次就唔用了

搞一輪之後咪又係會再花
講起底蓋刻字
有隻英國牌叫Pinion有啲啲興
事實係棧搞,無論咩嘢錶都好,戴就係會花,咁先有味道嘛,家吓戴撈嘅搞到包膜,笑撚死

我三隻都係花嘅
個邊好難討論咁 都係係呢度問 不過唔係affordable

如果買完隻omega係咪去bt買錶帶好? 可以享受下服務 如果有的話
後配去 bt 應該好啲,連錶買就 ad 都可以
omega 唔知,刁同撈都可以去14樓換番原裝,如果個款有鋼帶皮帶布帶,可以加配,但唔可以換唔同型號嘅錶帶

價錢唔平,我老虎隻朱古力地通條皮帶爛咗,唔使換扣,齋帶,14樓收2850

我諗omega都會係咁,非原裝嘅隨便去香檳大廈,槍街,或者網購就得,網購要自己換或者比2條嘢街邊檔換
omega 同 swatch group 都可以自己去 service centre 買,不過 bt 應該方便啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞