飲食業真係世一惡頂

432 回覆
1118 Like 26 Dislike
屌個陣我個有同事升店長做多勁多野但加800
啲老細表示發發聲好意頭呀嘛
無可否認飲食業都唔係啲咩舒服嘅工係真嘅
只係佢地未見識過真係辛苦真係大壓力嘅檔啫
但係我都唔覺得佢地要向外國學習呢方面
因為16個鐘一日真係好唔人道
根本就係欺壓一啲有熱誠嘅廚師嘅迂腐文化
香港廚師唔應該做奴隸思想去競爭
但要知道香港已經比好多國家幸運
好多國家嘅飲食爭取咗好多有多啲保障
但現實就係餐廳營運成本一路高上去
業內人手一路短缺落去
根本就好難解決
日做十幾個鐘應該係非常特殊嘅情況,或者唐人街餐館唔跟法例先係咁。外國自從7/80年代開始已經有好充足嘅勞工保障,最低工資標準工時,週末補水假期津貼,待遇唔會衰得太離譜。香港係就係冇咁好福利,但依家餐廳難請人,老細都唔敢太刻薄。至於啲人話落場嘥時間,其實香港而家個飲食文化都少咗好多,除咗中菜酒樓同少數餐廳之外,大部分都由朝開到晚,冇落場呢回事
唔係唐人街
但fine dining西餐
係 當地有勞工法
但你簽約嘅時候要簽埋自願豁免勞工法例
即係合法地做80-90個鐘
行業入面仲有好多人道問題
但到呢近十年有好咗好多
暴力問題同濫藥問題都改善咗好多
但工時始終解決唔到
柬埔寨
唔洗落場都做到仆街啦
尼仔算唔算鬼仔
返電訊sales 一日企足11個鐘呀
我以前做到經理級都係要番10-14個鐘啦
完全請唔到人 老細又唔肯開水喉 啲後生撚會入黎做咩
其實冇西客嘅話會好好多
$60 樓下基本上都請唔到人
仲要好多甩更,射波,攪小圈子
搞小圈子 呢個真

好撚憎飲食業啲人
點解唔轉工 扣埋老強得18但返咁多個鐘 重伏
間嘢拉麵鋪,得幾款麵,執碗又輕~得中午忙,星期五六一時忙一時唔忙我諗間鋪等執,做到佢執差唔多。

街檔真係垃圾黎又忙又低人工做到冇低手
除左cafe同點心佬真係好難有正常生活
講真其實都算係厭惡性工作來
同啲人做清潔一樣
侍應拎菜上枱之後啲人食完又要執嘢
仲唔知洗唔洗仲要洗碗拖地清潔其他

上菜的碟又可能又重又熱
其實真係唔簡單
放幾日?
一周五天工作制 返shift
連登fg 50k
我做日本餐,入行五年

人工20k,一星期返六日,1030-2230,有3個鐘落場

想轉行又無能力,後生仔真係唔好入呢行,上限低又辛苦,最緊要係完全無哂時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞