飲食業真係世一惡頂

432 回覆
1118 Like 26 Dislike
大家樂好多大廚二廚都係咁
全世界做廚都係咁撚樣,就算比你做到michelin 3 star 都係咁
唔俾做緊part-time? On L79
好老實啦,而家香港班閪侍嘅質素同水平,最多值8000
以前暑期工後生做過幾個月D大集團酒樓樓面
真心好L辛苦落場簡直浪費人生,由日頭chur到夜晚放工,返早0700-2000,個時放2000已經覺好爽,返午就1200-2400,仲要執完場先走得,食D公司包餐狗飯9都唔hi, 正宗粗茶淡飯,係大節先有好野加餸,D食屎廚房佬就餐餐自己煮所以有好野食,所以我成日偷食客D野
之後比心機讀書,大學畢業,做文職工作,發誓唔到最折墜都唔做飲食業
廚房佬仲Q辛苦,但好多白卡佬,叫G佬,咳水佬,爛賭佬,乜Q都齊但人工好paid+好惡大Q哂控制出餸,樓面大佬都買佢地怕,個早午班收銀2條收銀臭西8婆好Q串,同樓面D經理,副經理成日搞幾Q友誼波,侍勢恰人
發誓e世都唔會再打ed西工
個時係世界最忙既商場之一既新城市某一酒樓返,日日生不如死,個時一放假只會想係屋企灘屍
所以我打後對樓面一定唔會呼呼喝喝
浸巨龍凍飲,鼻屎眼屎白汁加餸,比囗水靚女食,班白卡廚房佬同燥狂樓面係做得出同日常
+1 真係痴晒線
做大廚先慘
無人頂唔俾請假
想去旅行難過登天
識有d大廚朋友book好機票
想旅行既時候
會直接辭職
8000淨企唔做野都唔只呢個價
多數外國一餐幾貴下
人地唔駛咁急翻枱
hea好多服務都好d
同埋人地tips係跟個客心情
員工自然會主動做好d

香港飲茶個垃圾加一
老鳳收你
水都唔撚識加
累得黎要對d 西客應該先係重點
做地盤好撚過啦
飲食業黎講 香港最舒服喎大佬
有你唔知啫
你認為而家班閪侍有做緊嘢?
你呢啲正一斷鳩估冇辛苦,全世界都有餐廳忙有餐廳唔忙,加一都一樣多數老闆袋晒,傻閪閪人講你又講
白撚鳩痴中學雞,工都未返過食米唔知米價
呢啲就講人話嘞。成班傻鳩兒登仔,低技術工種根本全部都係差唔多人工,做看更做地盤做貨倉做運輸,無論咩工份糧計埋都係差唔多萬五咁上下。飲食業算係所有呢啲乞兒工之中最歎,全天候冷氣開放冬暖夏涼,冇肺積塵噪音勞損職業病,環境安全乾淨,甚少職業意外,最大優點係包兩餐,一個月慳起碼二三千食飯錢。咁都呻難做嘅死廢剷應該係垃圾中嘅垃圾,呢啲閪種應該全部去死,唔好污染人類基因
相比其他藍領我唔知啦 我未做過
但我親身經驗話我知
外國嘅飲食業一定辛苦過香港(Aus除外)
香港畀盡你都係返12-14個鐘一日 仲要有落場
同樣水平嘅餐廳喺外國講緊係15-17個鐘一日
中間先得嗰30分鐘break
唔係話要鬥慘
但講到話香港飲食業最惡頂
真係有少少井底之蛙
而好多戇鳩兒登仔一味鳩估,話外國飲食業好做過香港。淨係一樣嘢:做得飲食一定收好夜,香港無論幾夜你都一定有車返屋企,外國如果你唔揸車你就慘,巴士火車一早收晒工,你晚晚預咗做行路撚啦白痴仔。所以話兒登真係多垃撚圾,淨係斷鳩估鬥無知
如果個個讀得成書就唔洗有人做飲食
其實唔止港人
我有斷時間去咗日本做嘢
啲日本人知我喺歐洲做開
問我係咪好他條 唔慣佢做咁忙咁多個鐘
我話其實都差唔多
但我覺得香港有樣嘢唔好係假少
我當年做係得4-6日假/m
但外國通常點都畀兩日你/w
咁我其實寧願多鐘數 但起碼有多半日假放鬆下心情
邊度都有辛苦有唔辛苦啦,我讀書嗰陣都喺外國捧過餐,嗰間餐廳係有特定時間限制,要喺30分鐘之內上三百幾個客,然後喺90分鐘內完成落單、出酒水、出頭盤、收頭盤碟、出主菜、收主菜碟、出甜品、收甜品碟、落咖啡杯,斟咖啡茶,一個人對四十幾個客,晚晚打仗咁打。香港啲餐廳睇落好他條,啲伙記發緊夢咁游吓游吓,都唔知佢哋做乜。班契弟如果香港都話難,叫佢去嗰度試吓囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞