飲食業真係世一惡頂

432 回覆
1118 Like 26 Dislike
Un咩derpaid,包兩餐唔使計?而家一餐閒閒地都半舊水,一個月計埋多兩三千,overpaid就真
做開餐廳既一定唔會咁講

2-3000講緊一間餐廳所有員工一個伙食
我之前食廚房pt cost幾多無得吹大架
尤其福食
做it狗啦
DLLM 香港上班文化好惡頂
你知唔知返飲食都要洗渠
要休息番屋企休唔好?
大學果陣做左個暑假,
做左一個月,我已經企到頂唔順要辭職

50K?
讀得成書有邊個會想做廚房
畢左業個個都自命不凡
搵d鬼佬檔做囉
落場真係好on9中間幾個鐘訓又唔係唔訓又唔係,全日咁就冇左 完全冇時間做自己野 真係做咩都唔好揀要落場既工
其實唔難都係過幾板斧,熟左個場自己再縮短個啲步驟就得
邊個同你計成本?你出去踎茶記食嘢俾成本價?
最緊要唔好賭,就好易儲錢
去外國做 收tips收到手軟
就算炒梗檔都大把人柒啦,日日爆場冧檔咩
又唔係請咗先嚟叫你落場,呢啲你情我願架姐

掉返轉請兩更人(晏晝,夜晚)嗰時咪又係大把人嫌少鐘

只要一日人類係食午餐同晚餐,一日都會有落場呢樣野架喎
改返5日 每日直更11/12 個鐘咪得

返10am ,預備食材,開11am ,3/4pm last order
落場
下半場返5pm,預備夜晚食材,開6pm,830/9pm last order,清潔,10pm收工

輕鬆霸左你一日12個鐘………
不過個廚房堅乾淨全部醬/預制食物/side/湯都係廚房自己做返癲起上黎大廚會自己整麵包整好嘅食材最多放2日

其他短工時d廚房,好多醬/預制食物/side直接訂工廠貨,微波爐/oven翻熱上枱,清潔又好撚求其,主菜賣唔哂可以放足一星期
有免費野食啊
覺得餐廳啲野梗去唔哂,梗係比自己伙計帶回家free dinner 啦,唔係點留人
首先廚房佬覺得d野可以比staff先
後廚太多黑暗野,比staff食好似害人咁
你同我跪喺度 我都同你一樣做同樣嘢
cls腳都斷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞