飲食業真係世一惡頂

432 回覆
1118 Like 26 Dislike
唔算多喎 都係體力勞動辛苦錢 不過收工就真係收工
識人做日本餐 做咗十年
做到二廚咁上下都係得兩萬頭
又要落場又長工時

不過廚房佬好似十個有九個都燥底成日屌鬼嘅
做呢啲pt不如做下啲商場event pt
行行企企講幾句野介紹下都$70粒鐘
係唔多 做廚房就梗係辛苦
不過都叫做有技術成份 唔係100%體力勞動
而且香港地唔憂做 畢竟咁多食肆
辛苦努力最後只係換黎客人投訴
仲衰過做狗

經歷左 2019 仲當口號係真既真係死左佢算🤷🏻‍♂️
香港人將精英主義發揮到極致
啲嘢越嚟越難食自己攞嚟
送你去kk園有飯開仲想點
就係無
返過兩份飲食PT
真係狗也不屌
工時長 12個鐘起跳 除左食飯之外都冇乜得坐
同事閪 d客又閪 要求多多 返工預左帶埋老母比人屌
做過工廠 機械式操作仲要有位坐 係浸化學味難頂同人工低
鋪細人多 咩當區就業規劃得個講字
見仲有街客好似趕綿羊咁快出快走跑數
做到趕頭趕命仲諗質素咩
仲要有班呀嬸係有最低工資之後 做爛市
你賺多左 可能想加下人工 但你鋪租100%再加番
惡性循環
自問廢
真係做office 就好了
企8~9個鐘我幾日捱唔到
至少我去到美加澳紐,就算係哈薩克都唔驚無工開!
因為補習食死個時間 但出去part time交更有得自己揀時間日子
我係咁諗囉
而家好多新啲嘅餐廳都係咁
頭先話落場無糧出嗰啲師兄一定係講梗炒散/pt啦
試吓做酒店業
當年中學為左去grad trip
一個禮拜踩5日,11-9 返左個半月
仲記得父親節都要返工,忙到個老細塞多舊水俾我,都唔知果陣點捱,依家大個左企半個鐘等車都腰酸骨痛
係窮啊屌你個系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞